Engelli Mevzuatı ve Meslek Etiği Deneme Sınavı Sorusu #1073806

I. İkinci Dünya Savaşı’ndan sonra devletlerin engelli bireylere yönelik aldığı kararların yeterince etkili olmaması bu hareketin ortaya çıkışını hızlandırmıştır. 

II. Engelli Hakları Hareketi, engelli bireylerin eğitim, sağlık, ulaşım ve çalışma hayatında eşit haklar elde etmesi için siyasi mücadele veren toplumsal bir örgüttür.

III. Engelli Hakları Hareketi ile ortaya çıkan anlayış bireyin yaşadığı sorunları engelin türünün, şeklinin veya birey üzerindeki şiddetinin oluşturduğunu savunmaktadır.

IV. ABD merkezli ortaya çıkmış fakat İngiltere, Fransa, Almanya gibi ülkelerde kendisine destek bularak uluslararası çalışmalar yapan bir harekete dönüşmüştür. 

Engelli Hakları Hareketi ile ilgili olarak yukarıda söylenenlerden hangileri doğrudur?


I ve II

II ve III

I, II ve III

I, III ve IV

I, II ve IV


Yanıt Açıklaması:

Ortaya çıkan bu yeni anlayıştan bahsetmeden önce 1960’lı yıllarda temelleri atılan Engelli Hakları Hareketi’nden (Disability Rights Movement) bahsetmek gerekmektedir. Engelli Hakları Hareketi 1960’lı yılların siyasi ortamından etkilenerek ortaya çıkmıştır. İkinci Dünya Savaşı’ndan sonra devletlerin engelli bireylere yönelik aldığı kararların yeterince etkili olmaması bu hareketin ortaya çıkışını hızlandırmıştır. Engelli Hakları Hareketi, engelli bireylerin eğitim, sağlık, ulaşım ve çalışma hayatında eşit haklar elde etmesi için siyasi mücadele veren toplumsal bir örgüttür. ABD merkezli ortaya çıkmış fakat İngiltere, Fransa, Almanya gibi lkelerde kendisine destek bularak uluslararası çalışmalar yapan bir harekete dönüşmüştür. Engelli bireylere yönelik yeni anlayışın ortaya çıkmasında 1960’lı yıllarda yürütülen mücadelenin etkisi büyüktür. Sosyal model olarak anılan bu yeni model, engelli bireyin yaşadığı tüm sorunlar toplum kaynaklıdır. Bireyin yaşadığı sorunları engelin türü, şekli veya birey üzerindeki şiddeti değil sosyal ve kültürel çevre oluşturmaktadır. Medikal modelin aksine sosyal modelde engelin türü ve şekline dayalı sınıflandırmalar
yapılmaz. Bunun yerine toplumda yaşayan tüm bireylerin çeşitli düzeylerde problemlerinin olduğunu, bireylerin sorunlarının değil yeterliliklerinin belirlenmesi gerektiğini savunulur. Engelin ortaya çıkardığı biyolojik sorunlar göz ardı edilmez fakat sosyal ve çevresel düzenlemeler ile bu sorunların ortadan kaldırılmasına odaklanılır. Cevap E şıkkıdır.

Yorumlar
  • 0 Yorum