Engelli Mevzuatı ve Meslek Etiği Deneme Sınavı Sorusu #988322

Üniversitede sınıf arkadaşı olan Ali ve Emrah aynı hastanede kemoterapi bölümünde görev yapan iki doktordur.  Emrah konuşmayı ve insanlarla yakın ilişkiler kurmayı fazlaca sevmektedir. Ali ise ilişkilerinde ilişkinin amacı ve kapsamı dışına çıkmaktan rahatsız olmakta ve insanlar ile sadece gerekli durumlarda gerektiği kadar konuşmayı tercih etmektedir. Başhekim hastaların Doktor Ali’yi daha fazla tercih ettiklerini görünce şaşırmıştır. Hastaların birçoğu Doktor Ali ile kurdukları iletişimin onlara güven verdiğini, kendilerini daha değerli hissettiklerini belirtirlerken Doktor Emrah hakkında istenmeyen derecede samimi ve kanser hastası ile olmaması gereken bir rahatlıkla konuştuğuna ilişkin düşüncelere rastlanmıştır.

Verilen örnek durumda Doktor Emrah'ın yaşadığı olay bakım ve rehabilitasyon uygulama standarlarından hangisine örnek olarak verilebilir?


Etkili iletişim becerilerinin kullanımı

Başvuranı merkeze alma

İçtenlik

Hizmet alan kişinin bakım ve rehabilitasyon sürecine katılımını sağlama

Bakım ve rehabilitasyona uygun yöntemleri kullanma


Yanıt Açıklaması:

Yukarıdaki örnekte görüldüğü üzere hizmet alan kişinin sürece katılımını destekleyen en önemli değişkenlerden biri personelin hizmet alan kişiler ile olan ilişkisidir. Ancak Doktor Emrah hastalarının sürece katılımını sağlamada hatalı bir tutum sergilediği için tercih edilmeyen hekim konumuna düşmüştür. Bu nedenle bireylerin rehabilitasyon ve bakım sürecine katılımlarında iletişim biçimine dikkat edilmesi gerekir.

Yorumlar
  • 0 Yorum