Engelli Psikolojisi Deneme Sınavı Sorusu #659684

Görme duyusuyla ilgili aşağıda verilen bilgilerden hangisi yanlıştır?


Optik sinirin gözü terk etiği noktada alıcı hücreler bulunmadığından buraya yansıtılan ışık işleme alınamaz, bu noktaya "kör nokta" adı verilir.

Optik ilkelerden dolayı uyaranın gözdeki görüntüsü retinada ters olarak temsil edilir. Fakat bu görme algısında bozucu bir etki oluşturmaz, çünkü beynimiz "boşlukları doldur" adı verilen otomatik bir mekanizma ile eksikleri tamamlar.

Dış dünya gözde iki boyutlu, beyinde ise üç boyutlu temsil edilir. Beyin gözden gelen iki boyutlu bilgiyi bazı ipuçlarını kullanarak üç boyutlu hale dönüştürür. Buna "2D-3D problemi" adı verilir.

Beynimizdeki görme korteksi başımızın tam arka kısmında bulunan "oksipital" bölümdedir.

"Karşıt renk süreçleri kuramı",  gözdeki alıcı hücrelerinin sinyalleri ikili mekanizmalar ve karşıt süreçler şeklinde kodladıklarını önerir.


Yanıt Açıklaması:

Optik ilkelerden dolayı uyaranın gözdeki görüntüsü retinada ters olarak temsil edilir. Fakat biz dünyayı düz olarak algılarız. Bu “ters problem” olarak adlandırılmaktadır. Optik sinirin gözü terk ettiği noktada alıcı hücreler bulunmadığından buraya yansıtılan ışık işleme alınamaz. Bu nedenle, bu noktaya kör nokta denir. Fakat bu görme algısında bozucu bir etki oluşturmaz, çünkü beynimiz "boşlukları doldur" adı verilen otomatik bir mekanizma ile eksikleri tamamlar.

Yorumlar
  • 0 Yorum