Engelli Psikolojisi Deneme Sınavı Sorusu #1116682

Aşağıdaki seçeneklerden hangisi otonom sinir sistemiyle ilgili doğru bir nbilgi değildir?


Kalbin atması ve sindirim gibi istemsiz işleyen vücut organlarının temel yaşam fonksiyonlarını yerine getirme işlevini kontrol eder.

Gözde, kulakta, deride, kaslarda ve dilde bulunan duyum nöronları alıcılarla aldıkları bilgileri ya da uyaranları merkezi sinir sistemine iletir.

Salgı bezlerini, kalp, kalp damarları, mide ve bağırsakların iç çeperlerinde bulunan düz kasları denetler.

Sempatik ve parasempatik sinir sistemi olarak ikiye ayrılır.

Heyecanlı ve zor durumlardan hemen sonra vücudu normal işleyişine doğru düzenlemekle yükümlüdür.


Yanıt Açıklaması:

Otonom sinir sistemi, kalbin atması ve sindirim gibi istemsiz işleyen vücut organlarının temel yaşam fonksiyonlarını yerine getirme işlevini kontrol eder. Kendi kendini denetleyen ya da düzenleyen faaliyetlerle ilgilendiği için otonom adını alır ve salgı bezlerini, kalp, kalp damarları, mide ve bağırsakların iç çeperlerinde bulunan düz kasları denetler. Otonom sinir sistemi sempatik ve parasempatik sinir sistemi olarak ikiye ayrılır. Sempatik sinir sistemi organizmaya ilişkin tehditler sırasında aktifleşir. Bu sistemin görevi vücudu tepki vermeye hazır hâle getirmektir. Bu kısımdaki nöronlar omuriliğin sırt ve bel bölgesinden çıkar ve spesifik olarak duygusal heyecanlılık durumunda kalp atışını hızlandırır, iskelete bağlı kasların ve kalbin atardamarlarını genişletir, derinin ve sindirim organlarının atardamarlarını daraltarak terlemeye neden olur.

Heyecanlı ve zor durumlardan hemen sonra vücudu normal işleyişine doğru düzenlemekle yükümlüdür. Örneğin, gece yarısı kapının açıldığını duyduğunuzda kalbinizin atışı ve heyecanınız artar, yani sempatik sinir sistemi işler. Kapıyı açanın tanıdık birisi olduğunu gördüğünüzde ise kalp atışınız düzenli atmaya başlar ve sakinleşmeye başlarsınız. Bu aşamada da parasempatik sinir sistemi işler. Doğru cevap B seçeneğidir. 

 

Yorumlar
  • 0 Yorum