Engelli Psikolojisi Deneme Sınavı Sorusu #1108645

Aşağıda yer alan ifadelerden hangisi Kubler-Ross Aşama Modeli ile ilişkili değildir?


Kubler-Ross tarafından 1969 yılında travma sonrası bireylerin verdikleri psikolojik tepkileri kavramsallaştırmak amacıyla geliştirilmiş klinik temelli bir modeldir.

Klinikte yapılan hasta/danışan gözlemlerine dayanmaktadır.

Deneysel çalışmalara dayanmaktadır.

Travma sonrası bireylerin verdikleri psikolojik tepkileri kavramsallaştırmak amacıyla geliştirilmiştir. 

Aile üyelerinden birinin yetersizlik tanısı alması sonrasında aile tepkilerini anlamak ve kavramsallaştırmak için kullanılmaktadır.


Yanıt Açıklaması:

Aşama modeli, Kubler-Ross tarafından 1969 yılında travma sonrası bireylerin verdikleri psikolojik tepkileri kavramsallaştırmak amacıyla geliştirilmiş klinik temelli bir modeldir. Aşama modelinin en zayıf yönü deneysel çalışmalara dayanmıyor olmasıdır. Diğer bir deyişle aşama modeli, klinikte yapılan hasta/danışan gözlemlerine dayanmaktadır ve bu nedenle deneysel olarak incelenip doğrulanması hem etik açıdan hem de yöntemsel açıdan pek mümkün değildir. Ancak aşama modeli, travma sonrası verilen bireysel tepkilerin incelenmesinde hem araştırma hem de uygulama alanında yaygın olarak kullanılmaktadır. Aşama modeli her ne kadar travma sonrası bireylerin verdikleri psikolojik tepkileri kavramsallaştırmak amacıyla geliştirilmiş olsa da aile üyelerinden birinin yetersizlik tanısı alması sonrasında aile tepkilerini anlamak ve kavramsallaştırmak içinde kullanılmaktadır.

Yorumlar
  • 0 Yorum