Engelli Psikolojisi Deneme Sınavı Sorusu #588716

Ahmet Bey bir şirkette muhasebeci olarak çalışmaktadır. Ahmet Bey, şirkette yeni işe başlayan Fikret Bey’i şirkette çalışan diğer insanlarla tanıştırmak için herkesi toplar. Herkesle tek tek tanışan Fikret Bey çok konuşmadığı için, Ahmet Bey onun çekingen biri olduğunu düşünmüştür. Ancak zaman geçtikçe Fikret Bey şirketteki herkesle çok iyi muhabbet edip, herkesle şakalaşmaktadır. Ancak Ahmet Bey onun hala çekingen bir insan olduğunu düşünmektedir.

                 Yukarıda verilen örnekte Ahmet Bey’in Fikret Bey hakkındaki düşüncelerinin değişmemesi aşağıdakilerden hangisi ile açıklanabilir?


Sosyal biliş

Sosyal algı

Atıf kuramı

Öncelik etkisi

Tutum


Yanıt Açıklaması:

Yeni tanıştığımız kişiler için var olan genel şemalarımız temelinde çabucak bir ilk izlenim oluştururuz. Zaman geçtikçe ve onlarla birlikte geçirdiğimiz yaşantılar arttıkça onlar hakkındaki yeni bilgileri de şemamıza ekleriz. Ancak, genellikle, bu sonradan eklenilenler ilk izlenimlerimiz kadar bizi etkilemez. Buna öncelik etkisi denir. Diyelim ki yeni tanıştığınız birini zihninizde “utangaç” olarak kodladınız. Daha çok zaman geçirdikçe o kişinin gerçekte çok iyi espriler yaptığını fark ettiniz. Esprili olmak genellikle utangaçlık şemamızda yer almayan bir özelliktir. Buna rağmen o kişiyi “utangaç” olarak nitelemeye devam edersiniz.

Yorumlar
  • 0 Yorum