Engelli Psikolojisi Deneme Sınavı Sorusu #568733

Aşağıda normallik kavramını açıklayan yaklaşımlar ile ilgili verilen açıklamalardan hangisi doğrudur?


Normallik, sağlıklı olma halidir: Organizmanın tüm kişilik yapıları birbiri ile uyumludur.

Normallik diye bir durum yoktur: İnsan bir sistemler bütünüdür.

Normallik ortalama ile eş anlamlıdır: Normal ve sağlıklı insan hastalığı olmayan insandır.

Normallik, bir süreçtir: Normallik organizmada görülen değişikliklerdir

Normallik, kendini iyi hissetmektir: Çoğunluğun yaptığı davranışlar normal sayıldığında çoğunluğa yakın olmak iyi hissettirir.


Yanıt Açıklaması:

Normallik kavramını tek bir şekilde açıklamak mümkün görünmemektedir. Bu konuda tek bir tanım ortaya koyabilmek güç olduğundan, araştırmacılar konuyu dört açıdan ele almaktadırlar:

  • Normallik sağlıklı olmaktır. Bu geleneksel görüşe göre normal ve sağlıklı insan herhangi bir hastalığı olmayan insandır.
  • Normallik diye bir durum yoktur. Normallik organizmanın tüm kişilik yapılarının birbiriyle denge durumunda olmasını ya da uyumlu bir birlik içinde işlevlerini sürdürebilmesini ortaya koyuyorsa, gerçekleşmesi imkansız olan bu durumda normallik kavramından söz etmek mümkün değildir.
  • Normallik ortalama ile eş anlamlıdır. Çoğunluğu oluşturan grup normal sayılırken, çoğunluktan uzaklaşan uçlardaki durumlar, normal dışı olarak değerlendirilir.

     • Normallik bir süreçtir ve normal davranış birbiriyle etkileşim durumunda olan sistemin ortak bir ürünüdür. Bir başka deyişle normallik herhangi bir andaki durumu tanımlamaktan ziyade, organizmada görülen değişikliklere ya da süreçlere işaret eder.

Yorumlar
  • 0 Yorum