Engellilerle Sosyal Hizmet Deneme Sınavı Sorusu #924378

Uluslararası sözleşmeler, kanunlar ve akademik literatür incelendiğinde farklı ayrımcılık türleri ortaya çıkmaktadır. 

Buna göre, görünüşte yanlı olduğu anlaşılmayan düzenleme ve uygulamaların, sonuçları itibarıyla cinsiyet, dil, din, sosyal köken gibi farklı özellikleri olan gruplarda eşitsizlik yaratması aşağıdaki ayrımcılık türlerinden hangisine karşılık gelir? 


Mağduriyet kaynaklı ayrımcılık

Sistematik ayrımcılık

Dolaylı ayrımcılık

Emirle ayrımcılık

Doğrudan ayrımcılık


Yanıt Açıklaması:

Mağduriyet kaynaklı ayrımcılık; ayrımcılığa uğramış bir kişinin bu mağduriyeti resmî olarak mahkemeye taşıması veya örgüt içi kanallar aracılığı ile yönetime şikâyet etmesi sonrası çalıştığı kurumda ayrımcı davranışlara maruz kalmasıdır.

Belirli gruplara üye olan dezavantajlı kişilere karşı kurumsallaşmış yapılar, politikalar, uygulamalar ve gelenekler sistematik ayrımcılığı oluşturur. Dezavantajlılara yönelik farklı veya ikinci derece koşullar, eğitim, ulaşım ve diğer hizmetlerde yetersizlikler sistematik ayrımcılığa girmektedir.

Emirle ayrımcılık ise kişi veya kişilere talimat ve emir yolu ile ayrımcılık uygulatılmasını ifade etmektedir.

Doğrudan ayrımcılık, kanunlar, politikalar ve/ veya uygulamalarla kişi veya grupların farklı özelliklerinden dolayı açık bir şekilde dışlanması hâlinde ortaya çıkar.

Oysa dolaylı ayrımcılık; görünüşte yanlı olduğu anlaşılmayan düzenleme ve uygulamaların, sonuçları itibarıyla farklı özellikleri olan gruplarda (cinsiyet, dil, din, sosyal köken gibi) eşitsizlik yaratmasıdır.

Bu sebeple, doğru cevap C şıkkıdır. 

Yorumlar
  • 0 Yorum