Engellilerle Sosyal Hizmet Deneme Sınavı Sorusu #1036827

Aşağıdakilerden hangisi evde bakım hizmetini gerekli kılan sebeplerden biri değildir?


Toplumsal Yapıda Meydana Gelen Değişiklikler

Sağlık Hizmetleri Harcamalarında Artan Maliyetler

Sosyal Güvenlik Sistemindeki Değişikliler

Kurum Bakımının Verimsizliği ve Yetersizliği

Engelli Bireyin Ailesinin İsteği


Yanıt Açıklaması:

Evde bakım hizmetlerini gerekli kılan sebepler aşağıda yer almaktadır:
Demografik Yapıda Meydana Gelen Değişiklikler: Dünyada nüfus hızla yaşlanmaktadır. Gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerde 65 yaş ve üzeri nüfus hızla yükselirken doğurganlık oranlarının azalmasıyla genç nüfus azalmaktadır. Bakım hizmetini sunacak genç nesilde de sorunlar yaşanacaktır.
Toplumsal Yapıda Meydana Gelen Değişiklikler: Özellikle çalışan nüfusun artması, kadının istihdama katılımı, aile yapısında meydana gelen değişiklikler (çekirdek aileye geçiş) engelli ve yaşlıların bakımında önemli bir handikaptır. Kentleşme, cemiyet tipi ilişkiler, konutların küçülmesi, gençlerin yaşlılara bakış açısı, kuşaklar arası iletişim bozukluğu,
ailelerinin ekonomik yetersizlikleri, bakım hizmetleri hakkında yetersiz bilgi, ailede bakım verici rolündeki kişilerin sayısının azalması ve bakım hizmetlerinin aksaması profesyonel bakıma geçişi zorunlu kılmaktadır.
Bilim ve Teknolojide Meydana Gelen Gelişmeler: Hastane ve bakım merkezlerinde yapılması mümkün olan birçok pratik artık ev ortamında yapılabilir duruma gelmiştir. Hastane ve kurum bakım hizmetlerinin pahalı olması evde bakımı avantajlı hâle getirmiştir.
Sosyal Haklarda Meydana Gelen Gelişmeler: Sosyal devlet olma eğilimleri vatandaşlarımızın sosyal haklardan yararlanma imkânlarını çoğaltmıştır. Yaşlıların bakım, gözetim ve korunma ihtiyaçlarının karşılanması yaşlılar için bir hak, devlet için ise bir görevdir.
Uzun Süreli Kurumsal Bakım Hizmetlerindeki Yetersizlikler: Uzun süreli kışla tipi yatılı sağlık ve sosyal hizmetlerin yaşlılar üzerinde olumsuz izleri, ömürlerinin son bölümünde daha da mutsuz olmasına sebep olmaktadır. Bu kurumların hizmetleri hem pahalı hem de yetersizdir. Fiziki ve potansiyel yetersizlikler evde bakımı elzem kılmaktadır.
İnsani Gerekçeler: Toplumu oluşturan bireylerin ve ailevi bağların birtakım sorumlukları vardır. Toplumda bakıma muhtaç duruma gelen yaşlı ve engellilerin bakımı ve mutluluğu toplumun diğer katmanlarının mutluluğunu artırmaktadır. Dayanışma, yardımseverlik, merhamet ve hayırseverlik bu tür hizmetlerde devreye sokularak devletin sırtındaki yükün hafifletilmesine katkı verilmelidir. Evde bakım hizmetleri yaşlının ve engellinin yaşam kalitesini arttırmaktadır.
Sağlık Hizmetleri Harcamalarında Artan Maliyetler: Bakıma yönelik sağlık harcamalarının yüksek oluşu ülke ekonomilerini olumsuz etkilemektedir. Evde bakım hizmetlerinin maliyetinin düşük olması ve uygulanabilir olması ülkelerin tercih ettiği bir durumdur. Verimli ve ucuz olan bu hizmet aynı zamanda toplumun diğer kesimlerinin de taşın altına elini koyması anlamına gelmektedir.
Sosyal Güvenlik Sistemindeki Değişikliler: Bakım hizmetlerinin güvence altına alınması hizmetten yararlananların tercihlerine olumlu yansımaktadır.
Kurum Bakımının Verimsizliği ve Yetersizliği: Uzun süreli kurum bakımı birey üzerinde yalnızlaşma, sosyal izolasyon, duygusal tükenmişlik, depresyon ve sosyal dışlanma gibi olumsuz etkiler oluşturması nedeniyle topluma dayalı bakım modeline geçilmekte, kurum bakımı ise evde verilecek desteğe rağmen bakılamayacak derecede yardıma ihtiyaç
duyan bireyler için bir alternatif olmaktadır.

Yorumlar
  • 0 Yorum