Engellilerle Sosyal Hizmet Deneme Sınavı Sorusu #384078

İşitme engellilerin eğitiminde kullanılan yöntemlerden olan total yöntemle ilgili doğru bilgi aşağıdaki seçeneklerden hangisinde yer almaktadır?

 


Ana hedefi işitme engelli bireyi işiten toplum içinde almaktır.

 

Bu yöntem ile işitme engelli çocuklar işiten çocuklar gibi ana dillerini kazanabilir ve dili kazanma süreçlerini gecikmeli de olsa takip edebilir.

 

Bu yöntemle, işitme engelli çocuğun okul öncesi dönemde işaret dilini öğrenerek, okul hayatında sözel dili, özellikle okuma yazma öğrenmeye başlaması hedeflenmektedir.

 

Bu yöntemi savunanlar ileri ve çok ileri derecede işitme kaybı olan çocukların görme duyusu ile işaretler, dudak okuma, yazı gibi yöntemler ile desteklenmesi gerektiğini düşünerek işitme engelli çocukların eğitiminde tüm yöntemlerin birlikte kullanılmasını savunmaktadırlar.

 

İşitme cihazı kullanılması bu yöntemde büyük önem taşımaktadır.


Yanıt Açıklaması:

Total yöntem, dil ediminde kullanılmakta olan sözel, işitsel, yazılı ve işarete dayalı tüm yöntemleri kullanmaya dayanan bir eğitim yöntemidir. Bu yöntemi savunanlar ileri ve çok ileri derecede işitme kaybı olan çocukların görme duyusu ile işaretler, dudak okuma, yazı gibi yöntemler ile desteklenmesi gerektiğini düşünerek işitme engelli çocukların eğitiminde tüm yöntemlerin birlikte kullanılmasını savunmaktadırlar. İşitme engelliler grubunun işitme kayıplarının derecesi, dikkat ve dinleme becerileri zihinsel süreçlerindeki farklılıklar ve iletişim güçlükleri göz önünde bulundurulduğunda, total yöntem tüm bu farklılıklara cevap verebilecek çok etkili bir yöntem olarak görülmektedir. 

Yorumlar
  • 0 Yorum