Entomoloji Deneme Sınavı Sorusu #1280788

“Böceklerin sinir sistemi baş içerisinde …………x1…………… üzerine yerleşmiş bir beyin ve aynı borunun altında bulunan ve beyin ile iki yan kol ile ilişkili olan suboesophageal …………….x2………….. ve ………..x3…………….nın altında vücut boyunca uzanan bir sinir kordonundan ibarettir. Sinir kordonu vücut segmentlerinde bulunan birer çift …………….x2………….. lardan oluşmuştur. Bu durum daha çok ilkel böceklerde, embriyo ve larva dönemlerinde görülür. Gelişmiş böceklerde bunlar segmentlerdekiler birleşerek tek …………….x2…………..  haline gelmiştir”.

Böcek sinir sistemine ilişkin yukarıda verilen metinde boş bırakılan bölümler için sıralı uygun seçenek hangisidir?


Yemek borusu, ganglion, sindirim sistemi

Soluk borusu, ganglion, solunum sistemi

Soluk borusu, siniri, sinir sistemi

Yemek borusu,reseptör, sinir sistemi

Yemek borusu, reseptör, sindirim sistemi


Yanıt Açıklaması:

“Böceklerin sinir sistemi baş içerisinde yemek borusu üzerine yerleşmiş bir beyin ve aynı borunun altında bulunan ve beyin ile iki yan kol ile ilişkili olan suboesophageal ganglion ve sindirim sisteminin altında vücut boyunca uzanan bir sinir kordonundan ibarettir. Sinir kordonu vücut segmentlerinde bulunan birer çift ganglionlardan oluşmuştur. Bu durum daha çok ilkel böceklerde, embriyo ve larva dönemlerinde görülür. Gelişmiş böceklerde bunlar segmentlerdekiler birleşerek tek ganglion haline gelmiştir”.

Suboesophageal ganglion: Beyinde bulunan üç çift boğumdan oluşan bu yapıdan sinir kolları çıkar ve bunlar göz, anten veya üst dudağa gider.

Yorumlar
  • 0 Yorum