Entomoloji Deneme Sınavı Sorusu #1279746

Bir çift anten ve üç çift göğüs bacağı olan ve genellikle hızlı hareket kabiliyetine sahip olup abdomen sonunda cerci bulunan larva tipi aşağıdakilerden hangisidir?


Kampodeid larva

Manas tipi larva (kadı lokması)

Bacaksız larva

Tırtıl

Gerçek tırtıl


Yanıt Açıklaması:

Tam başkalaşım gösteren böcek larvaları dört tipe ayrılabilir.

1) Kampodeid larva: Bu tip larvaların bir çift anten ve üç çift göğüs bacağı var­dır. Genellikle hızlı hareket kabiliyetine sahiptirler. Abdomen sonunda cerci bulunur. Bazı kınkanatlı ve sinirkanatlı böceklerin larvaları bu tiptedir.

2) Manas tipi larva (kadı lokması): Bu tip larvanın şişman ve silindirik yapılı vücudu kıvrık olarak durur. Üç çift göğüs bacağı vardır. Vücutlarına oranla bacakları çok küçük kaldığı için diğer larva tiplerindeki bacaklar gibi bunlar tam olarak yürüme işini yerine getiremez. Genellikle toprak içerisinde yaşa­yan bu larvalar, bitkisel ve bozulmuş hayvansal maddeleri yer. Bu tipe en iyi örnek kınkanatlılar takımının Scarabaeidae familyasına ait böceklerdir.

3) Bacaksız larva: Bu tip larvalarda hiç bacak yoktur. Halkalı solucanlar gibi kasılarak hareket ederler. Bazıları sıçrama yeteneğindedir. Kapalı yerlerde yaşadıkları için gözleri yoktur. Bazılarında baş ufalmış veya yok olmuştur.

4) Tırtıl: Vücut ince uzun ve üç çift göğüs bacağından başka abdomende de bacakları bulunur. Bundan dolayı bacaklarını yürüme işinde çok iyi kulla­nırlar. Bu tipi üçe ayırmak mümkündür.

Yorumlar
  • 0 Yorum