Entomoloji Deneme Sınavı Sorusu #1279209

Değişik yapıdaki birbirine benzemeyen larva dö­nemleri arasına bir de yalancı pupa döneminin karıştığı ve larva dönemle­rinin dış görünüm olarak birbirine benzemediği başkalaşım şekli aşağıdakilerden hangisidir?


Holometabol

Hemimetabol

Neometabol

Hypermetabol

Ametabol


Yanıt Açıklaması:

Ergin olmak için, bir böceğin geçirdiği değişikliklere başkalaşım adı verilir. Fakat bütün böcek takımlarında aynı şekilde başkalaşım görülmez. Bunlar oluşları ba­kımından beş kısma ayrılabilir.

1) Ametabol (=Başkalaşımsız): Yavrular tam anlamı ile ergine benzer. Ergin­lerden farkı, eşeysel organların tam gelişmemiş olmasıdır. Sadece bir deri değiştirerek ergin döneme geçer. Bu başkalaşım şekli kanatsız böcekler alt­sınıfında görülür.

2) Neometabol: Bu başkalaşımda yavruların ergin hale geçebilmeleri için bir veya iki uyuşuk ara dönem geçirilmesi gereklidir. Kanat taslakları olduk­ça geç dönemlerde ortaya çıkar. Bu şekildeki başkalaşıma örnek olarak Thripsleri, beyazsinekler ve kabuklubitler üstfamilyasını (sadece erkekleri) gösterebiliriz.

3) Hemimetabol (=Yarı başkalaşım): Yavruların ergine benzemesine karşın kanatları yoktur ve vücut bölümleri erginden oldukça küçüktür. Yavrula­rı geliştikçe kanatlar belirir ve bölümler arasındaki orantı normale döner. Gerçek pupa dönemi yoktur. Bu başkalaşıma örnek olarak çekirgeleri, de­ğişik ve eşkanatlı böcek takımlarını gösterebiliriz.

4) Holometabol (=Tam başkalaşım): Bu başkalaşım şeklinde yavrular, ergin olmadan önce gerçek bir pupa dönemi geçirir. Bu dönemde larvanın iç or­ganları kaynaşarak ergine benzemeğe başlar. Bazı böcek türlerinde ise son larva döneminde dış kanat taslağı görülür. Bu nedenle bunlara pupa öncesi dönem anlamına gelen “Prepupa dönemi” de denir.

5) Hypermetabol (=Çok şekilli başkalaşım): Az sayıda da olsa bazı böcek fa­milyalarında olduğu gibi değişik yapıdaki birbirine benzemeyen larva dö­nemleri arasına bir de yalancı pupa döneminin karıştığı ve larva dönemle­rinin dış görünüm olarak birbirine benzemediği başkalaşım şeklidir.

Yorumlar
  • 0 Yorum