Entomoloji Deneme Sınavı Sorusu #1209806

I. Kabuklubitler, beyazsinekler gibi zararlılar ile böcek yumurtaları durgun hedeflerdir.

II. Akdeniz meyvesineği’nde hedef cinsel olgunluğa erişmemiş ergindir.

III. Çekirgeler, meyvesinekleri, yaprakpireleri gibi zararlılar hareketli gruba girerler.

IV. Sabit hedeflere karşı genelde kontak etkili ilaçlar ve/veya mide zehiri ilaçlar tercih edilir.

İlaçlamalarda öldürülmek veya faaliyeti engellenmek istenen organizmanın hassas biyolojik dönemine hedef denir. Hedeflerle ilgili yukarıdakilerden hangisi/hangileri doğrudur?


I ve II

I ve IV

II ve III

I, II, III

II, III, IV


Yanıt Açıklaması:

Kabuklubitler, beyazsinekler gibi zararlılar ile böcek yumurtaları sabit hedeflerdir. Yaprakbitleri ve tırtıllar gibi zararlılar ise az hareketli yani durgun hedeflerdir. Durgun veya sabit hedefler ilaçlamalardan kaçamadıkları için hemen, yani ilaçlama sırasında etkilenirler. Hareketli hedefler ise ilaçlama sırasında bitki üzerinde bulunmayan veya bitki üzerinden kaçan hedeflerdir. O¨rneğin çekirgeler, meyvesinekleri, yaprakpireleri, cüce ağustosböcekleri gibi zararlılar bu gruba girerler.

Sabit hedeflere karşı genelde yağlar gibi fiziksel etkili ilaçlar ya da sadece sistemik olan mide zehiri ilaçlar tercih edilir. Durgun hedeflere karşı genelde kontak etkili ilaçlar ve/veya mide zehiri ilaçlar tercih edilir. Hareketli hedeflere karşı ise genelde kontak ve/veya mide zehiri etkili ilaçlar tercih edilir.

Akdeniz meyvesineği yumurtalarını meyve kabuğu altına bırakır. Yumurtadan çıkan larva hemen meyve etiyle beslenmeye başlar. Haliyle larvayı kontakt veya mide zehiri bir ilaçla öldürmek mümkün değildir. Bu nedenle Akdeniz meyvesineği’nde hedef cinsel olgunluğa erişmemiş ergindir.

Yorumlar
  • 0 Yorum