Entomoloji Deneme Sınavı Sorusu #1299017

Aşağıda verilen bilgilerden hangisi/ hangileri doğrudur? i. Exopterygota: Kanatlı böceklerden larva dönemlerinde, kanatların iz halinde görüldüğü gruptur.  ii. Endopterygota: Larva döneminde kanat izleri dışarıdan hiç görülmeyenlere denir. iii. Gübreböcekleri exopterygotaya örnek olarak verilebilir. iv. Endopterygota takımlarına mensup böcekler sert ve sıkı vücutludur. v. Kelebekler endopterygota takımlarına mensuptur.


ii

i, v

iii, iv

ii, iii, iv

i, ii, v


Yanıt Açıklaması:

III. Takım: Lepidoptera (=Kelebekler, Pulkanatlılar) Diğer böceklerden, derimsi, pullu, nadiren kıllarla donatılmış iki çift kanadının olmasıyla ayrılır.

II. Takım: Neuroptera (=Sinirkanatlılar) Bu takım yumuşak ve narin vücutlu böcek türlerini kapsar.

Kanatlı böceklerden bazılarında larva dönemlerinde, kanatlar iz halinde görülür. Bunlara “Exopterygota” adı verilir. Larva döneminde kanat izleri dışarıdan hiç görülmeyenlere de “Endopterygota” grubu olarak adlandırılır.

I. Takım: Coleoptera (=Kınkanatlılar) Hayvanlar dünyasının en büyük takımı olan Coleoptera, Insecta sınıfı içinde de bilinen türlerin % 40’ından fazlasına sahiptir. Bu takımda bulunan böceklerin erginlerinin ön kanatlar kalın ve sertleşmiş olup, dinlenme anında vücudun üzerini düzgün bir şekilde örter. Erginlerde ön veya üst kanatlara elytra (Tekili: elytron) ismi verilir. Arka kanatlar genellikle iyi gelişmiş zar şeklinde ve uçma görevini yapar. Baş serbest, normal yapıda veya ileriye ya da aşağıya doğru hortum şeklinde uzamış olabilir. Bileşik gözler belirgin, nokta gözler genellikle yoktur. Boyları 0,25-155 mm arasında değişir. Türleri genellikle karada, az bir kısmı da sularda yaşar. Çok değişik yaşam koşullarına uyum sağladıkları için hemen her yerde rastlanılabilir. Eski çağlardan beri insanlar kınkanatlılara karşı daima yakın ilgi duymuşlardır. Gübreböceklerinin (Özellikle Scarabaeus spp) eski Mısır’da kutsal sayıldığı için mumyaların göğüslerine gerçek, ya da yapma olan bu böceklerden konarak gömüldükleri bilinmektedir. M.Ö. 3000 yıllarında eski Mısır mezarlarında kil, taş, değerli maden vs. yapılma, üzerleri çok güzel renklere boyanmış bu cinse ait birçok böcek bulunmuştur.

Yorumlar
  • 0 Yorum