Entomoloji Deneme Sınavı Sorusu #1228506

Aşağıdaki bilgilerden hangisi böceklerin çoğalma güçleriyle ilgili bir ifade değildir?


Böcekler yaşamları boyunca 10 ile birkaç milyon arasında değişen yumurta bırakırlar.

Sosyal böceklerde daha yüksek sayıda yumurta bırakılması söz konusudur.

Bazı türlerde dişiler lehine eşey oranının bozulması çoğalma güçlerinin artmasına neden olur.

Düşmanlarından korunmak için bazıları özel yapılarıyla düşmanlarına karşı kendini savunur.

Böcekler haftada bir bile olabildiği gibi bir yıl içinde çok sayıda nesil verebilirler.


Yanıt Açıklaması:

Böcekler yaşamları boyunca 10 ile birkaç milyon arasında değişen yumurta bırakırlar. Ancak çoğu bir veya iki yüz civarında yumurta bırakırken bir kaçı bin kadar yumurta bırakır.

Böceklerde eşeysel oran genellikle 1/1 olmakla beraber bazı türlerde dişiler lehine eşey oranının bozulması çoğalma güçlerinin artmasına neden olur. Yine bazı türlerde örneğin yaprak bitlerinde olduğu gibi yaz aylarında görülen parthenogenetik üreme biçimi yani sadece dişi yavru doğurmaları sebebiyle populasyon yoğunlukları oldukça fazla artar.

Böcekler kısa yaşam süreleri nedeniyle bir yıl içinde çok sayıda nesil verebilirler. Çeşitli ekolojik faktörlerin etkisi altında değişebilen nesil süresi bazı türlerde 5 gün olabildiği gibi.

Böceklerin çoğalma güçlerinin yüksek olmasının yanı sıra yaşamlarını sürdürebilmeleri için sahip oldukları bazı özellikleri de doğadaki bolluklarını etkiler. Bu özelikleri sayesinde düşmanlarından ve olumsuz çevresel koşullardan kendilerini koruyabilmektedirler. Düşmanlarından korunmak için bazıları özel sokucu iğneleriyle düşmanlarını sokar, sert yapılı ağız parçalarıyla ısırır ya da özel salgılar çıkararak kaçırırlar.

Yorumlar
  • 0 Yorum