Entomoloji Deneme Sınavı Sorusu #1299388

Aynı yaprak üzerinde yaşayan iri vücutlu bir tırtılın gezinirken bir yaprak bitini ezip öldürmesi, böceklerin ve diğer canlıların birbirleriyle olan ilişkilerinden hangisine örnektir?


Etkisizlik (Neutralism)

Çekişme (Competition)

Tek yönlü zararlanma (Amensalizm)

Tek yönlü yararlanma (Commensalism)

Birlikte yararlanma (Protocooperation)


Yanıt Açıklaması:

Böceklerin ve diğer canlıların birbirleriyle olan karşılıklı etkileri ;

1. Etkisizlik (Neutralism) İki türe ait populasyonu aynı biyotopta birbirlerine dolaylı yada doğrudan etkide bulunmaksızın birbirlerinden bağımsız yaşar. 

2. Çekişme (Competition) Aynı biyotopta iki populasyon da birbirlerinin yiyeceğine, yaşama yerine ve diğer gereksinimlerine düşmanca saldırır. Sonunda bu ilişkiden her ikisi de zarar görür.  Aynı türün bireyleri arasında türiçi, farklı türler arasında türlerarası çekişme sözkonusudur (Önder, 1982).

3. Ortak yaflam (Mutualism) İki populasyon arasında zorunlu ilgi var. Bir çok araştırıcı tarafından simbiyosis olarak adlandırılır. Örneğin yaprak biti karınca ilişkisi buna örnektir.

4. Birlikte yararlanma (Protocooperation) Zorunlu olmadığı halde, yardımlaşmayla iki populasyon da aralarındaki ilgiden yararlanır. 

5. Tek yönlü yararlanma (Commensalism) İki türe ait populasyon arasındaki ilgiden bir populasyon yararlanırken diğerinin bundan etkilenmemesi durumudur. 

6. Tek yönlü zararlanma (Amensalizm) İki populasyon arasında ilgi kurulduğunda bu türlerden biri etkilenmediği halde, diğeri bu ilgiden olumsuz yönde etkilenir. Örneğin aynı yaprak üzerinde yaşayan iri vücutlu bir tırtılın gezinirken bir yaprak bitini ezip öldürmesi bu ilişkiye örnek olarak verilebilir.

7. Asalaklık (Parasitism) ve Avcılık (Predation) Asalak ve avcının yaşamını sürdürebilmesi için konukçusu ile ilgi kurması zorunludur. İlgi kurulduğunda asalak ve avcının populasyonunda bir artma, konukçu veya avın populasyonunda bir azalma görülür. Yani aralarında negatif bir ilişki vardır.

Yorumlar
  • 0 Yorum