Entomoloji Deneme Sınavı Sorusu #1299430

Aşağıdakilerden hangisi Entegre Zararlı Yönetimi (EZY) hakkında yanlış bir bilgidir?


Sentetik pestisit kullanımının yarattığı çevrenin kirlenmesi, balarısı gibi böcekler ve başka hayvanlar üzerinde yan etkiler yaramıştır. Bu Entegre Zararlı Yönetimi (EZY) fikrini doğurmuştur.

EZY, ilk uygulamalarından bu yana yalnızca kimyasal mücadeleyi esas alır.

EZY kavramı ilk olarak 1954’te ortaya atılmış ve ilkeleri 1965 yılında Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Teşkilatı (FAO) tarafından belirlenmiştir.

Bitki koruma alanında geliştirilmiş en modern uygulama olarak kabul edilir.

Integrated Pest Management (IPM), Integrated Pest Control (IPC) olarak İngilizce Tamamlayıcı Mücadele, Tüm Savaş, Tamamlayıcı Zararlı Savaşı, Entegre Savaşım, Entegre Mücadele gibi isimlerle Türkçe olarak tanımlanıp en son olarak EZY olarak bilinmektedir.


Yanıt Açıklaması:

2. Dünya Savaşı’ndan sonra sentetik olarak üretilen pestisitlerin kullanımı diğer mücadele metotlarına göre pratik olduğu için daha başarılı olmuştur. Ancak sentetik kimyasalların kullanımı yaygınlaştıkça neden olduğu sorunlar da artmıştır. Bunların başında doğal dengenin bozulması, ilaçlara karşı zararlıların direnç kazanması, dayanıklı ırkların oluşması, uygulandığı ürünlerde kalıntı problemlerinin görülmesi gelmektedir. Ayrıca pestisitlerin kullanımın sonucu olarak toprak, hava ve su kaynaklarının yani çevrenin kirlenmesi, doğal düşmanlar, balarısı, polinatörler gibi diğer böcekler, sıcakkanlı hayvanlar gibi diğer hedef dışı canlılara ve yaban hayatına istenmeyen etkileri öne çıkmıştır. Bu nedenle Entegre Zararlı Yönetimi (EZY) fikri öne atılmıştır. İlk uygulamalarda kimyasal yanında biyolojik mücadelenin düşünüldüğü ve uygulandığı dikkat çekmektedir. Salt kimyasal mücadele olmamıştır. Ancak bugünkü anlamıyla entegre mücadele kavramı ilk defa 1954 yılında ortaya atılıp 1965’te BM/FAO tarafından ilkeleri belirtilmiştir. 

Yorumlar
  • 0 Yorum