Entomoloji Deneme Sınavı Sorusu #1231357

Ekonomik zarar eşiği (EZE) ile ilgili olarak aşağıdakilerden hangisi doğru değildir?


Bir zararlının artan popülasyonu karşısında ekonomik zarar seviyesine ulaşmadan popülasyonunu düşürme girişimlerinin gerekli olduğu noktadır.

Söz konusu popülasyon yoğunluğunda savaş için harcananlar ile savaş sonucunda elde edilecek ürünün değeri eşittir.

Ekonomik açıdan zararlının kültür bitkisi üzerinde bulunmasına izin verilebilecek en yüksek popülasyon yoğunluğudur.

Zararlı popülasyonlarının EZE civarında tutulmasıyla hem zararlı türün hem de onunla geçinen yararlı türlerin doğada korunması sağlanmış olur.

Ekonomik zarar eşiğine ulaşmış zararlı popülasyonu ile savaşmak gerekli değildir.


Yanıt Açıklaması:

Ekonomik zarar eşiği (EZE) ise herhangi bir zararlının artan popülasyonu karşısında ekonomik zarar seviyesine ulaşmadan popülasyonunu düşürme girişimlerinin gerekli olduğu noktadır. Bu popülasyon yoğunluğunda savaş için harcananlarla, savaş sonucunda elde edilecek ürünün değeri eşittir. Diğer bir deyişle EZE, ekonomik açıdan zararlının kültür bitkisi üzerinde bulunmasına izin verilebilecek en yüksek popülasyon yoğunluğudur. Bu yoğunluğun üzerindeki popülasyon seviyesi ürüne ekonomik düzeyde zarar verecektir. Bu eşik, zararlıya karşı uygulanacak savaşın sadece ekonomisi açısından değil, aynı zamanda yararlı türlerin doğada varlıklarının korunması bakımından da önemlidir. Zararlı popülasyonlarının EZE civarında tutulmasıyla hem zararlı türün hem de onunla geçinen yararlı türlerin doğada korunması sağlanmış olur. EZE’nin bu ikinci gereği günümüz tarımsal savaş anlayışında önemli bir yere sahiptir. Çünkü ekosistemde tüm unsurların korunması önemli bir esas olup, tarımsal savaş çalışmalarında mümkün olduğunca bu unsurların birbirleriyle olan ilişkilerinden yararlanmak gereklidir.

Yorumlar
  • 0 Yorum