Entomoloji Deneme Sınavı Sorusu #1299431

  1. Belirli agroekosistemde bulunan zararlı, hastalık ve yabancı otlarla mücadelenin ayrı değil gerekli olan hepsinin birlikte yapılmasını ve uygun mücadele metot ve tekniklerinin birbirini tamamlayacak şekilde uygulanmasını esas alır.
  2. EZY, doğal düşman ya da zararlı hiçbir canlının ortadan kaldırılmasını hedeflemez.
  3. EZY çalışmalarında öncelikli amaç çevre direncinin arttırılarak zararlılara karşı dayanıklı bitki ve varyetelerin yetiştirilmesidir.
  4. EZY de ele alınacak ilk yöntem ilaç kullanımıdır.

Yukarıdakilerden hangisi ya da hangileri Entegre Zararlı Yönetimi (EZY)’nin amaç


I ve IV

I ve II

I, II, III ve IV

I,II ve III

II,III ve IV


Yanıt Açıklaması:

Belirli agroekosistemde bulunan zararlı, hastalık ve yabancı otlarla mücadelenin ayrı değil gerekli olan hepsinin birlikte yapılmasını ve uygun mücadele metot ve tekniklerinin birbirini tamamlayacak şekilde uygulanmasını esas alır. Bu mücadelede ister doğal düşman isterse zararlı olsun hiçbir canlının ortadan tamamen kaldırılması istenmez.  Sadece, zararlı etmenlerin popülasyon yoğunluklarının ekonomik zarar düzeyinin altında tutulması amaçlanır. Öncelikli amaç çevre direncinin arttırılması ve buna rağmen zararlı popülasyonları ekonomik zarar eşiğinin üzerinde ise seçici ilaçlar kullanarak zararlı popülasyonunun düşürülmesidir. EZY’de ilaç kullanımı ilk önce değil en son ele alınacak yöntemdir ve hatta ilaç kullanımında da çevreye etkisi en düşük düzeyde olan ilaçların seçilmesidir.

Yorumlar
  • 0 Yorum