Entomoloji Deneme Sınavı Sorusu #1299569

Aşağıdakilerden hangisi bitki paraziti nematodların biyolojileri ile ilgili doğru değildir?


Partenogenetik çoğalma az görülmekte olup ayrı eşeyli olduklarından genellikle döllenmiş yumurta ile çoğalırlar.

Yumurtalar bırakıldıktan kısa süre sonra embriyo gelişmeye başlar ve birinci larva dönemi yumurta içinde tamamlanır

Genelde ilk deri değiştirme yumurta içinde gerçekleşir ve ikinci larva döneminde yumurtadan larvalar çıkar. Larvalar genelde 4 deri değiştirdikten sonra ergin olurlar.

Kuraklık ve yetersiz beslenme koşulları gibi ortamlara dayanıksızdırlar ve çabuk ölürler.

Beslenme özelliklerine göre üçe ayrılırlar: endoparazit nematodlar, yarı endoparazit nematodlar ve ektoparazit nematodlar.


Yanıt Açıklaması:

Nematodlar ayrı eşeyli olduklarından genelde döllenmiş yumurta ile çoğalırlar. Yumurtaları genelde oval ya da küre şekilli olup saydamdır. Yumurtalar bırakıldıktan kısa süre sonra embriyo gelişir ve birinci larva dönemi yumurta içinde tamamlanır. İlk deri değişimi yumurta içinde gerçekleşir ve ikinci larva döneminde yumurtadan larvalar çıkar. Larvalar da genelde 4 deri değiştirdikten sonra ergin olur. Kuraklık ve yetersiz besin durumu gibi uygun olmayan koşullarda ise dayanksız değil tam tersi dayanıklıdırlar. Galler oluşturup içinde uyuşuk halde ya da kist halinde canlılıklarını yıllarca sürdürebilirler. Üçe ayrılırlar: endoparazit nematodlar, yarı endoparazit nematodlar ve ektoparazit nematodlar olmak üzere.

Yorumlar
  • 0 Yorum