Entomoloji Deneme Sınavı Sorusu #1273788

  1. Genellikle hayat dönemleri bir mevsimle sınırlandırılmış olan böcek türlerinde görülür. Bunlar çoğalma alanlarından göç eder, yayılır, biyolojisini tamamlar ve ölür.
  2. C¸oğalma alanlarından beslenme alanlarına göç eden bu gibi türler, yumurtlamak için tekrar çoğalma alanlarına geri döner.
  3. C¸oğalma alanlarından yazlama ya da kışlama alanlarına göç eden türlerin aynı bireyleri, bu dönemleri geçirdikten sonra tekrar çoğalma alanlarına gelip yumurta bırakır..
    Böceklerde göç 3 ana şekilde görülür. Yukarıda verilen göç türlerinden hangisi veya hangileri doğru olarak verilmiştir? 


Yalnız I

Yalnız III

I ve III

II ve III

I, II ve III


Yanıt Açıklaması:

Böceklerde göç 3 ana grup halinde incelenebilir:
1. Genellikle hayat dönemleri bir mevsimle sınırlandırılmış olan böcek türlerinde görülür. Bunlar çoğalma alanlarından göç eder, yayılır, biyolojisini tamamlar ve ölür. Çöl çekirgesini bu gruba örnek olarak verilebilir.
2. Çoğalma alanlarından beslenme alanlarına göç eden bu gibi türler, yumurtlamak için tekrar çoğalma alanlarına geri döner. Yaprakbitlerini buna örnek olarak verebiliriz.
3. Çoğalma alanlarından yazlama ya da kışlama alanlarına göç eden türlerin aynı bireyleri, bu dönemleri geçirdikten sonra tekrar çoğalma alanlarına gelip yumurta bırakır. En bilinen örneği buğdaygillerde zararlı olan süne’dir.

Yorumlar
  • 0 Yorum