Envanter ve Bilanço Deneme Sınavı Sorusu #1182360

193 Peşin Ödenen Vergi ve Fonlar hesabıyla ilgili verilen bilgilerden hangisi doğrudur? 


Vergi mevzuatı gereğince peşin olarak ödenen ve bir yıldan fazla sürede indirim konusu yapılabilecek gelir, kurumlar ve diğer vergiler ile fonların kayıt ve takip edildiği hesaptır.

Bu hesap pasif karakterlidir. 

193 nolu hesap, şahıs işletmelerinde dönem sonunda
(31 Aralık tarihinde) gelir hesaplarına  aktarılarak kapatılır. 

Bu hesabın sermaye şirketlerinde (Anonim şirket, Limited şirket gibi) dönem sonunda, “371 Dönem Karının Peşin Ödenen Vergi ve Diğer Yükümlülükleri Hesabına” aktarılması gerekir.

Bu hesap alacak kalanı verir. 


Yanıt Açıklaması:

Vergi mevzuatı gereğince peşin olarak ödenen ve bir yıl içerisinde indirim konusu yapılabilecek gelir, kurumlar ve diğer vergiler ile fonların kayıt ve takip edildiği hesaptır. Bu hesap aktif karakterli olup, borç kalanı verir. Bu hesabın sermaye şirketlerinde (Anonim şirket, Limited şirket gibi) dönem sonunda, “371 Dönem Karının Peşin Ödenen Vergi ve Diğer Yükümlülükleri Hesabına” aktarılması gerekir. Çünkü dönem içerisinde gerek işletme adına kesilen stopajlar gerekse ödenen geçici vergileri işletme dönem sonunda hesaplanacak olan ve ödenecek vergi ve diğer yasal yükümlülüklerden (370 Dönem Karı Vergi ve Diğer Yasal Yükümlülük Karşılıkları) düşecektir. 193 nolu hesap, şahıs işletmelerinde dönem sonunda (31 Aralık tarihinde) 131 Ortaklardan Alacaklar hesabına aktarılarak kapatılır. 

Yorumlar
  • 0 Yorum