Envanter ve Bilanço Deneme Sınavı Sorusu #587994

Borç senetlerinin tasarruf değeriyle dönemsonu bilançoda görünmesi için yapılacak yevmiye kaydında borçlandırılacak hesap aşağıdakilerden hangisidir?


Reeskont Faiz Gelirleri

Reeskont Faiz Giderleri

Borç Senetleri Reeskontu

Finansman Giderleri

Borç senetleri


Yanıt Açıklaması:

Borç senetleri için tasarruf değeri kullanılarak değerleme yapılması durumunda, senetlerin değerleme günündeki tasarruf (peşin) değerleri üzerinden bilançoda gösterilmeleri sağlanır. Nominal değerle izlenen borçların bilanço tarihi itibariyle değerlerinin (tasarruf değerlerinin) raporlanması için yapılan reeskont işlemlerinde amaç; bilanço tarihinden borçların vadesine kadar kalan süre ve bu süre için geçerli faiz oranları dikkate alınarak borçların peşin değerlerinin hesaplanmasıdır. Senedin üzerinde yazan nominal değerin değiştirilmesi mümkün değildir. Bu nedenle dönem sonunda hesaplanan reeskont tutarı borç senetleriyle ilgili bir düzenleyici hesapta muhasebeleştirilir.

Hesaplanan reeskont tutarı aynı zamanda fiktif olarak katlanılan (gerçekte olmayan) bir gelir olarak gelir tablosuna yansıtılır. Bunun yapılan yevmiye kaydında “Borç Senetleri Reeskontu” hesabı borçlandırılır; Reeskont Faiz Gelirleri hesabı alacaklandırılır. Böylece bilançoda borç senetleri nominal değerleriyle yer alırken, düzenleyici hesapta görülen reeskont tutarının çıkarılmasıyla senetlerin tasarruf değerleri de raporlanmış olur. Doğru yanıt C’dir.

Yorumlar
  • 0 Yorum