Eski Anadolu Tarihi Deneme Sınavı Sorusu #1178859

Aşağıdakilerden hangisi Assur Ticaret Kolonileri Döneminde Assurlu Tüccarların Anadolu’da ticaret yapmak için kurdukları büyük ticaret merkezlerine verdikleri, kelime anlamı “liman,rıhtım” olan isimdir.


Wabartum

Karum

Mina

Kaniş

Zalpa


Yanıt Açıklaması:

“Eski Anadolu Tarihi” Kitabının “Yazılı (Tarih) Sürecin Başlangıcı” başlıklı 2. Bölümünde bu soru ile ilgili şu bilgiye yer verilmektedir.

Assur Ticaret Kolonileri Çağı olarak adlandı­rılan bu dönem hakkında en geniş bilgiyi Kayseri yakınlarındaki Kültepe’de (Kaniş/Neşa) bulunan çivi yazılı tablet arşivleri sağlamaktadır. Bugüne kadar sayısı 20.000 civarında olan tabletler sayesin­de, bu dönemin ticareti hakkında ayrıntılı bilgiler edinilmektedir. Bu belgelerden anlaşıldığına göre Anadolu’da, Assurluların ticaret yaptığı çok sayıda kent bulunmaktaydı. Bu kentlerden büyük birer ti­caret merkezi halinde olanlar, karum adını almak­taydı. Karum ismi, Assurca olup, “liman, rıhtım” anlamına gelmektedir. Yazılı kaynaklarda şimdiye kadar yirmi karum adı tespit edilmiştir: Abum, Buruddum, Durhumit, Eluhut, Hahhum, Hattuş, Hurrama, Kaniş, Nihriya, Buruşhattum, Şamuha, Şimala, Tawiniya, Tegarama, Timelkia, Şupululia, Urşu, Wahşuşana, Wa/uşhania ve Zalpa. Karumla­rın en önemlisi ise Karum Kaniş idi. Daha küçük ticaret kentlerine wabartum ismi verilmekteydi. Aynı şekilde Assurca olan bu isim, “misafir, konuk” anlamına gelmektedir. Wabartumlar, birçok yön­den daha büyük olan karumlara bağlı olan kentler idi. Yazılı kaynaklardan 24 adet wabartum bilin­mektedir. Tüm bu kentler, Assurluların Anadolu’da kurdukları ticaret ağının parçalarıydılar.  

Bu nedenle sorunun doğru cevabı B şıkkıdır.

Yorumlar
  • 0 Yorum