Eski Anadolu Tarihi Deneme Sınavı Sorusu #567570

Hititoloji, çivi yazılı tabletlerden elde edilen verilerin konusu gereği  pek çok bilim dalı ile beraber çalışmalar yapmak zorundadır. Buna göre aşağıdakilerden hangisi Hititolojinin, kalay, bakır ve demir gibi malzemelerin Anadolu ve çevresinde nerelerden elde edildiğini ve nasıl ergitilerek malzeme yapımında kullanıldığını açıklamak üzere yardım aldığı bilim dalıdır?


Dinler Tarihi

Biyoloji

Tıp

Mimarlık

Metalurji


Yanıt Açıklaması:

Hititoloji, pek çok bilim dalı ile beraber çalışmalar yapmak zorundadır. Çünkü çivi yazılı tabletlerden elde edilen verilerin konusu gereği bazen Dinler Tarihi, bazen Eskiçağ Tarihi, bazen Arkeoloji, Coğrafya, Tıp ve Anatomi, Biyoloji gibi bilim dalları ile çalışmak ve bu alanlardan yardım almak zorundadır. Örneğin bir doğum ya da ölüm ritüelini içeren çivi yazılı metni anlamak ve günümüzle karşılaştırmak için tıp ve anatomi bilgisine ihtiyaç vardır ya da tarihi-coğrafya çalışmalarını yürütebilmek için coğrafyadan yardım almak gerekir. Aynı şekilde ticaretle alakalı bir metni açıklayabilmek için, metinde geçen ticari mallardan
örneğin kalayın, bakırın, demirin Anadolu ve çevresinde nerelerden elde edildiğini ve nasıl ergitilerek malzeme yapımında kullanıldığını açıklamak için metalurjiden, bir binanın yapımını anlatan metinler için mimarlık bilgilerine başvurmak gerekmektedir.

Yorumlar
  • 0 Yorum