Eski Anadolu Tarihi Deneme Sınavı Sorusu #1219716

Halkın büyük bir kısmı çiftçilik ve hayvancılıkla uğraşırdı. Çiftçiler, aslında tam anla­mıyla bağımsız hareket edememekte ve devlet için bazı angaryaları yerine getirmektedir. Bir bağımsız çiftçi dört gün kendisi için, dört gün kendi tarla­sına yakın olan bir tımar arazisi için çalışırdı. Bu bağımsız çiftçilerin yanı sıra bir de tapınak ve saray arazisinde sürekli çalışan işçiler vardı.

Pasajda sorumlulukları anlatılan çiftçinin kullandığı toprağın statüsünün ne olabileceği hakkında aşağıdakilerden hangi sonuca varmak daha mümkündür?


Toprağın büyük bölümünün mülkiyeti devlete aitti.

Toprağın önemli bölümü özel mülkiyet statüsündeydi

Toprak daha çok tapınakların mülkiyeti dahilindeydi

Toprak çiftliklere bölünmüştü ve çiftlik sahiplerine aitti

Toprak timar sahiplerine aitti.


Yanıt Açıklaması:

Hitit ekonomisinin temelinde toprağa bağlı üretim, yani tarım ve hayvancılık vardır. Hitit dev­letinde toprak üçe ayrılır: en büyük grubu, saraya ait olanlar oluşturmaktadır. Bu topraklara, devlet için bazı görevleri yerine getirerek sahip olunması mümkündü. İkinci toprak grubu tapınağa ait olan­lar oluşturmaktadır. Üçüncü grup ise, şahsa ait top­raklardır. Bu toprakların oldukça az olduğu, yine yazılı kaynaklardan bilinmektedir. Görüldüğü gibi, devlet, kamu arazisine hâkimdi, onu düzenleyebilir ve satabilirdi. Halkın büyük bir kısmı çiftçilik ve hayvancılıkla uğraşırdı. Çiftçiler, aslında tam anla­mıyla bağımsız hareket edememekte ve devlet için bazı angaryaları yerine getirmektedir. Bir bağımsız çiftçi dört gün kendisi için, dört gün kendi tarla­sına yakın olan bir tımar arazisi için çalışırdı. Bu bağımsız çiftçilerin yanı sıra bir de tapınak ve saray arazisinde sürekli çalışan işçiler vardı.

Yorumlar
  • 0 Yorum