Eski Anadolu Tarihi Deneme Sınavı Sorusu #665018

Ege Göçlerinin ardından Anadolu ve Yunanistan dahil hemen hemen tüm orta ve doğu Akdeniz ile Önasya'da iki yüz ile dört yüz yıl arasında değişen bir zaman dilimi içinde Karanlık Çağ yaşandı. Aşağıdakilerden hangisi "Karanlık Çağ" olarak nitelendirilen zaman dilimini açıklamaktadır?


Bu zaman dilimine "Karanlık Çağ" denilmesinin nedeni, hastalıkların baş göstermesi nedeniyle halkın büyük çoğunluğunun toparlaklarını terk etmesidir.

Bu zaman dilimine "Karanlık Çağ" denilmesinin nedeni, teknolojik açıdan yeni icatların yapılmamış olması.

Bu zaman dilimine "Karanlık Çağ" denilmesinin nedeni, bu süreci aydınlatacak yazılı ve arkeolojik kaynakların yetersizliği.

Bu zaman dilimine "Karanlık Çağ" denilmesinin nedeni, hiç bir siyasi gücün bu coğrafyada hakimiyet kuramaması.

Bu zaman dilimine "Karanlık Çağ" denilmesinin nedeni, Mısırlıların istilası sonucu tüm topraklarda sefaletin ve korkunun hakim olması.


Yanıt Açıklaması:

MÖ 1200 yıllarından sonra Anadolu ve Doğu Akdeniz çevresinde kentlerin büyük oranda terk edildiği, merkezi güçlerin zayıfladığı/yıkıldığı görülür. Bu dönemde Anadolu'da yazı, anıtsal heykel ve kabartma yapımı kesintiye uğramıştır. Halk büyük oranda kırsal alanlarda tarım ve hayvancılık yaparak yaşamaya devam etmiştir. Karanlık Çağ denmesinin nedeni bu süreci aydınlatacak yazılı ve arkeolojik kaynakların yetersizliğidir. Doğru cevap C'dir.

Yorumlar
  • 0 Yorum