Eski Mezopotamya ve Mısır Tarihi Deneme Sınavı Sorusu #760369

Aşağıdakilerden hangisi, MÖ üçüncü binyılın sonlarında, Basra körfezi ile Nippur arasındaki alanın kuzeyi için kullanılan addır?


Akkad

Şattülarap

Altamira

Kapadokya

Elamtu


Yanıt Açıklaması:

MÖ üçüncü binyılın sonlarında Basra körfezi ile Nippur arasındaki alan Sümer olarak adlandırılmaya devam ederken kuzeyi Akkad olarak adlandırılmaktadır.

Dicle ve Fırat nehirleri Mezopotamya’ya hayat verir. Fırat Nehri, Basra Körfezi’ne 145 km kala Dicle Nehri ile birleşir ve Şattülarap Nehri adıyla Basra Körfezi’ne dökülür. Günümüzden yaklaşık 35 bin yıl öncesinden itibaren Avrupa’da bulunan mağara resimleri özel bir öneme sahiptir. Bunlar arasında kuzey İspanya’da Altamira, resimlerin bulunduğu mağaranın ismidir. Kapadokya, Anadolu’da Erciyes, Hasandağı ve Güllüdağ’ın püskürttüğü lav ve küllerin oluşturduğu yumuşak tabakaların milyonlarca yıl boyunca yağmur ve rüzgâr tarafından aşındırılmasıyla ortaya çıkan bölgedir. Elam adı verilen bölge, İran platosunun Dicle Nehri’ne yakın olan güneybatı kısmıdır. Akkadlar buraya yüksek bölge anlamına gelen Elamtu adını vermişler, sonradan İbraniler bu adı Elam’a çevirmiş ve burada yaşayanlara da Elamlılar demişlerdir.

Yorumlar
  • 0 Yorum