Etkili Davranış Yönetimi Deneme Sınavı Sorusu #1179180

Aşağıdakilerden hangisi Hedef davranışa ilişkin  veri toplanabilmesi için veri toplama süreci içerisinde de uygulamacıların yerine getirmesi gereken basamaklardan biri değildir? 


Hedef davranışa yönelik ölçme ve izleme süreci, müdahale öncesinde hedef başlama düzeyi verilerini toplamakla başlar

Hedef davranışa ilişkin veri toplama sürecinde elde edilen verilerin görsel olarak daha kolay analiz edilebilmesi için yüzde veya orana dönüştürülmesi gerekmektedir

Hedef davranışa ilişkin veri toplama sürecinde elde edilen ham veriler her zaman karar alma süreci için anlamlı olmayabilir

Müdahale süreci tamamlandıktan belirli bir zaman sonra da bireyin edindiği hedef davranışı sergileyip sergilemediğini değerlendirmek için veri toplanması gerekir

Uygulamacı veri toplama sürecinde kullanacağı veri toplama formlarını ve araç gereçleri önceden hazırlamalıdır


Yanıt Açıklaması:

Hedef davranışa ilişkin doğru veri toplanabilmesi için veri toplama süreci içerisinde de uygulamacıların yerine getirmesi gereken basamaklar bulunmaktadır. Bu basamaklar izleyen biçimde sıralanmaktadır:

Hedef davranışa yönelik ölçme ve izleme süreci, müdahale öncesinde hedef başlama düzeyi verilerini toplamakla başlar.

Hedef davranışa ilişkin başlama düzeyi verisi toplandıktan sonra müdahale planı uygulanmaya başlar ve müdahale sürecinde de veri toplamaya devam edilir.

Müdahale süreci tamamlandıktan sonra da bireyin edindiği hedef davranışı farklı ortam, kişi ve bağlamlarda da sergileyip sergilemediğini değerlendirmek için genelleme verisi toplanması gerekir.

Hedef davranışa ilişkin veri toplama sürecinde elde edilen ham veriler her zaman karar alma süreci için anlamlı olmayabilir.

Hedef davranışa ilişkin veri toplama sürecinde elde edilen verilerin görsel olarak daha kolay analiz edilebilmesi için yüzde veya orana dönüştürülmesi gerekmektedir.

Yorumlar
  • 0 Yorum