Etkili Davranış Yönetimi Deneme Sınavı Sorusu #820137

Hedef davranışa ilişkin veri toplama işleminde uygulamacılar ilk olarak aşağıdakilerden hangisini yapmalıdır?


Belirlenen hedef davranışın birey için doğru bir hedef davranış olup olmadığına karar vermelidir.

Hedef davranışa yönelik gerçekleştirdiği uygulamanın etkili olup olmadığını doğru ve tarafsız bir biçimde değerlendirebilmelidir.

Yalnızca bir bireyin davranışlarına ilişkin değil aynı zamanda kendi mesleki performansına ilişkin de veri toplamalıdır.

Veri toplama süreci uygulamacının yaptığı uygulamaya ilişkin tarafsız bilgileri bireyle bağlantılı diğer kişilerle veya kurumlarla da paylaşmasına imkân vermelidir.

Veriler özellikle bireylerin davranış değişikliği için yapılan müdahaleden daha fazla yarar görmesi açısından toplanmalıdır.


Yanıt Açıklaması:

Hedef davranışa ilişkin veri toplamanın önemine vurgu yapan kaynaklar, hedef davranışın izlenmesi, ölçülmesi veya gözlemlere dayalı olarak davranışa ilişkin sistematik veri toplanmasının hem uygulamacı hem de birey açısından pek çok yararı olduğundan söz etmektedirler. Bu yararlar, bize veri toplamanın nedenlerine ilişkin de bilgi vermektedir. İlk olarak, özellikle uygulamacılar açısından veri toplamaya geçmeden önce belirlenen hedef davranışın birey için doğru bir hedef davranış olup olmadığına karar vermek için veri toplanmalıdır. Bu aynı zamanda ortamda gerçekten müdahale edilmesi gereken bir durum olup olmadığını belirlemeyi de sağlar. Davranışlara ilişkin toplanan veriler uygulamacılara aslında problem olarak görülmeyen davranışların değiştirilmesi gereken hedef davranışlar olduğunu gösterebilir. Doğru cevap A seçeneğidir.

Yorumlar
  • 0 Yorum