Etkili Davranış Yönetimi Deneme Sınavı Sorusu #820286

Bireyin tükürme davranışına ilişkin veri toplamak isteyen bir uygulamacı öncelikle belirli bir zaman dilimi belirler ve bu zaman
dilimi içerisinde bireyin her tükürme davranışını veri toplama formuna işaretler. Belirlenen sürenin sonunda ise uygulamacı veri toplama formundaki işaretleri sayarak davranışın bu süre içerisinde kaç kez sergilendiğini kaydedebilir. 

Yukarıda yer alan örnekte uygulamacı hangi kayıt tekniğiyle veri toplamıştır?


Serbest olay kaydı

Kontrollü olay kaydı

Bekleme süresi kaydı

Bütüncül zaman aralığı kaydı

Parçalı zaman aralığı kaydı


Yanıt Açıklaması:

Serbest olay kaydı, olay kaydının bir türüdür. Serbest olay kaydı, belirli bir ön uyaran olmaksızın ortaya çıkan, herhangi kısa bir zamanda sergilenen, başlangıcı ve sonu kolaylıkla ayırt edilebilen ve sayılabilen davranışların kaydedilmesinde kullanılabilir. Serbest olay kaydı, serbest işlemler olarak da adlandırılmaktadır. Serbest olay kaydı ile tükürme, kafasını vurma, başkasına vurma vb. gibi bir ön uyaran olmaksızın ortaya çıkan davranışlara ilişkin veri toplanabilir. Örneğin; bireyin tükürme davranışına ilişkin veri toplamak isteyen bir uygulamacı serbest olay kaydı tekniğini kullanabilir. Uygulamacı öncelikle belirli bir zaman dilimi belirler ve bu zaman dilimi içerisinde bireyin her tükürme davranışını veri toplama formuna işaretler. Belirlenen sürenin sonunda ise uygulamacı veri toplama formundaki işaretleri sayarak davranışın bu süre içerisinde kaç kez sergilendiğini kaydedebilir. Doğru cevap A seçeneğidir.

Yorumlar
  • 0 Yorum