Ev Teknolojisi Deneme Sınavı Sorusu #939399

"Teknik ve kültür birbirinden ayrılamazlar. Teknoloji tek başına bir anlam taşımaz; ancak, bir kültür içinde olduğu zaman gerçek anlamını bulur. Teknolojik gelişmeler çoğunlukla toplumların gelişmeleriyle doğru orantılı olarak ilerler." görüşünü savunan bir düşünürün aşağıdaki ifadelerden hangisini savunması beklenemez?


Teknoloji demokrasinin bir aracıdır.

Teknoloji iletişimi ve değişimi sağlar

Teknoloji ve kültür birbirini etkiler

Teknolojinin iyi veya kötü olduğuna devlet karar verir.

Teknoloji toplumun bir parçasıdır.


Yanıt Açıklaması:

"Teknolojinin iyi veya kötü olduğuna devlet karar verir." ifadesi otokratik bir düşünce yapısını işaret etmektedir, kültür ve teknolojinin beraber ilerlediğini düşünen birisi bu ifadeyi kullanmayacaktır. 

Yeni teknolojilerin, özellikle Internet’in bize sunduğu güç aslında toplumun eline sunulmuş bir güçtür. Bugün yeni teknolojiler sayesindedir ki gelecek için daha demokratik, insanlar arasındaki iletişimin daha iyi olduğu, adına sosyal media dediğimiz yeni bir paylaşım türünün ortaya çıkartıldığı (elektronik posta, sohbet forumları, tartışma grupları), değişik kültür gruplarının kendini daha iyi tanıtma imkânı bulduğu bir toplum oluşturulabilir.Bu durumda teknolojiyi bir toplumun ya da kültürün parçası olarak ele almak daha yerinde bir yaklaşım olur. Daima bir sorunun sadece teknik olduğunu düşünmek yerine onun sosyal, ekonomik ve kültürel uzantıları da olduğunu gözden kaçırmamak gerekir. Böylece kültür ve teknoloji arasındaki ilişkiye, onu kullanan, yorumlayan, benimseyen ya da reddeden toplum bireyleri de ortak edilmiş olur.

Teknoloji toplumsal bir güçtür, kendi hızında ve demokratik olarak gelişebilir. 

Yorumlar
  • 0 Yorum