Ev Teknolojisi Deneme Sınavı Sorusu #743104

Aşağıdakilerden hangisi görünmez kontrol üniteleri ile ilgili doğru bir ifadedir?


Akıllı ev sistemine bağlı tüm elektronik aletlerin uzaktan kumanda ile kontrol edilebilmesidir.

Akıllı evlerin algılayıcılar, sensörlerle donatılması ve çeşitli işlevlerin bunlar aracılığıyla yerine getirilmesidir.

Bu tür akıllı evlerde elektronik cihazlar birbirine bağlanır.

Uzaktan kumandalı akıllı evlerle aralarındaki önemli farkın tek bir merkezi sistemin varlığının bulunmamasıdır.

Bu sistem kumanda ile kendisine iletilen istekleri gerekli yerlere ileterek yerine getirilmesini sağlayabilir.


Yanıt Açıklaması:

Kontrol Edilebilir Akıllı Evlerde aşağıdaki gibi aracı sistemlerle isteklerin yerine getirilmesi sağlanabilir:

Uzaktan kumanda sistemleri: Akıllı ev sistemine bağlı tüm elektronik aletlerin uzaktan kumanda ile kontrol edilebilmesidir. Bunun için ise merkezi bir sistemin varlığına ihtiyaç vardır. Bu sistem kumanda ile kendisine iletilen istekleri gerekli yerlere ileterek yerine getirilmesini sağlayabilir. Bu evlerde kullanılabilecek uzaktan kumanda cihazları ise televizyon kumandaları benzeri elle tutulabilecek kumandalar olabileceği gibi, ev içinde her zaman için ihtiyaç duyulacağı göz önünde bulundurularak, iki elin de serbest kalması, istenildiği zaman hemen kumandaya erişilebilmesi gibi durumlar göz önüne alınarak, farklı tiplerde uzaktan kumanda tasarımlarının yapılması da mümkündür. Bir bilezik ya da saat gibi ele takılabilecek kumandalar olabileceği gibi, boyuna ya da kemere takılabilecek kumandaların üretilebilmesi de mümkündür.

Farklı cihazların birbiriyle bağlantısı: Bu tür akıllı evlerde elektronik cihazlar birbirine bağlanır. Uzaktan kumandalı akıllı evlerle aralarındaki önemli farkın tek bir merkezi sistemin varlığının bulunmamasıdır. Yapılan bağlantılarla cihazların birbirleriyle haberleşmesi, iletişim kurması sağlanabilmektedir. Örnek olarak, televizyon açılınca ses sitemlerinin de eşzamanlı olarak devreye girmesi verilebilir.

Görünmez kontrol üniteleri: Akıllı evlerin algılayıcılar, sensörlerle donatılması ve çeşitli işlevlerin bunlar aracılığıyla yerine getirilmesidir. Bu sensörlerin, evlerin içinde gerekli olan her odaya, bölüme yerleştirilmesi büyük önem taşımaktadır. Örnek olarak bir kişinin gece vakti bir odaya girdiğinde otomatik olarak ışıkların yanması verilebilir. Ayrıca elleri birbirine belirli bir ritim dahilinde vurarak televizyonun ve ses sistemlerinin açılması ya da ses ile çeşitli aletleri çalıştırıp kapatabilme olanaklarını sunan akıllı ev sistemleri de vardır.

Bu bilgilere göre doğru yanıt B şıkkıdır.

Yorumlar
  • 0 Yorum