Ev Teknolojisi Deneme Sınavı Sorusu #743101

I. Akıllı ev, bazı akıllı uygulamaları harekete geçiren özel sistemlerle donatılmış ev olarak tanımlanabilir.

II. Kullandıkları bilgisayar teknolojileri sayesinde akıllı evler kendi içlerinde, ev içi sistemlerle iletişim kurarlar.

III. Şofben, buzdolabı, çamaşır makinesi vb. teknolojilerin bir evde bulunması ve ayrı ayrı çalışmaları bu evin bir akıllı ev olduğu anlamına gelmektedir. 

Akıllı evlerle ilgili yukarıdaki bilgilerden hangileri doğrudur?


I-II

II-III

I-III

Yalnız I

Yalnız II


Yanıt Açıklaması:

Kullandıkları bilgisayar teknolojileri sayesinde akıllı evler sadece kendi içlerinde, ev içi sistemlerle iletişim kurmakla sınırlı kalmamaktadırlar. Gerekirse bu tip evler birbirleriyle ya da örnek olarak güvenlik ihlallerinde bağlı oldukları polis merkezleri gibi dış çevrelerle de otomasyon sistemleri sayesinde olarak iletişim kurabilmektedirler. Ayrıca iletişimleri bunlarla sınırlı kalmayıp, ev sahiplerinin ev içinde olduğu kadar, ev dışından da telefonları, cep telefonları ya da ya da internet aracılığıyla bilgisayarlarından verdikleri komutları da yerine getirebilmektedirler. Bu nedenle akıllı evleri sadece ev içine kapalı sistemler olarak görmeyip, ev dışına açık sistemler olarak da yorumlamak gerekir. Ayrıca farklı teknolojilerin bir evde bulunması ve ayrı ayrı çalışmaları bu evin bir akıllı ev olduğu anlamına gelmemektedir. Eğer evde kullanılan teknolojik cihazların bir bölümü ya da tamamı beraberce çalışabiliyorsa ya da bir merkezden kontrol edilebiliyorsa ve gerektiğinde ev içindeki bu merkezi sistem ev halkının yararı, ihtiyacı ve rahatı gibi durumlar açısından bu sistemleri belirli bir otomasyon dahilinde çalıştırıyorsa, bu durumda akıllı ev kavramından bahsedilmesi mümkündür. Örnek olarak, evin bir üyesi dışarıdaki bir işini bitirip eve gelirken, evdeki merkezi sisteme fırını yakmasını ve daha önceden içine koyduğu yiyecekleri pişirmesini iletebiliyorsa bu evin bir akıllı ev olduğu anlaşılabilir. Bu bilgilere göre doğru yanıt D şıkkıdır.

Yorumlar
  • 0 Yorum