Ev Teknolojisi Deneme Sınavı Sorusu #743086

"Panning-and-scanning" tekniğiyle ilgili aşağıdaki bilgilerden hangisi doğrudur?


Bu teknikte, geniş görüntü oranlı film, daha dar bir görüntü alanına, ekranın alt ve üst tarafları siyah olarak bırakılarak taşınır.

Bu tekniğin kullanılmasıyla geniş ekrandaki görüntülerde hiçbir eksilme olmaz.

Bu teknikte bir teknisyen geniş görüntüyü ele alarak, sağ ve sol taraflarından en uygun kesimin nasıl yapılarak televizyon ekranına uyacağına karar verir ve bunu uygular.

Bu tekniğin kullanımı nedeniyle film çok daha az bir alanda seyredilebilir duruma gelir.

Bu tekniğin kullanımı geri plandaki ayrıntıların algılanmasını daha zor bir kılar.


Yanıt Açıklaması:

Panning-and-scanning (Türkçe’ye yatay gözden geçirmeli olarak çevrilebilir) tekniğinde bir teknisyen geniş görüntüyü ele alarak, sağ ve sol taraflarından en uygun kesimin nasıl yapılarak televizyon ekranına uyacağına karar verir ve bunu uygular. Burada sorunlar eğer asıl gösterilmek istenen görüntünün iyice sağında ve solunda yer alıyorsa ortaya çıkmaya başlar. Kesimler asıl istenen etkiyi izleyiciye veremeyebilir. Bu tür sorunlarına rağmen, bu teknik uzun yıllar bir seçenek olarak sinema filmlerini televizyon ekranlarına taşımak için kullanılmıştır. Diğer teknik ise letterboxing tekniğidir. Bu teknikte ise, geniş görüntü oranlı film, daha dar bir görüntü alanına, ekranın alt ve üst tarafları siyah olarak bırakılarak taşınır. Böylece geniş ekrandaki görüntülerde hiçbir eksilme olmaz. Ancak, film çok daha az bir alanda seyredilebilir duruma gelir. Bu durumda geri plandaki ayrıntıların algılanması da daha zor bir hal alır. Bu bilgilere göre doğru yanıt C şıkkıdır.

Yorumlar
  • 0 Yorum