Ev Teknolojisi Deneme Sınavı Sorusu #986745

Radyatörlere monte edilen, sıcak su geçişini otomatik olarak azaltıp çoğaltarak veya tamamen kapatarak oda ısısını istenen sıcaklıkta tutan, böylece enerji tasarrufu sağlayan sistemler aşağıdakilerden hangisidir?


Termostatik vana

Isı payölçer

Isı sayacı

Kalorimetre

Ölçüm kapsülü


Yanıt Açıklaması:

Termostatik vanaları istenen oda sıcaklığına ayarlanabilir. Termostatik vanaların avantajlarını şu şekilde sıralamak mümkündür.

  • Normal radyatör vanası sadece açma ve kapama işlemini gerçekleştirirken, termostatik vana açma kapama işleminin yanında sıcak su geçişini otomatik olarak azaltıp çoğaltabilir ve hatta gerektiğinde tamamen kesebilir.
  • Sıcak su geçişini ısı hissedicisine bağlı olarak otomatik ayarladığından, oda sıcaklığı istenilen derecede sabit tutar.
  • Bu sayede kullanıcı aşırı sıcak yüzünden camları açmak yerine termostatik vanayı ayarlayarak tüketim değerlerini düşürür ve tasarruf yapmış olur.
  • Bazı tip termostatik radyatör vanaları 15 °C nin altında ayarlanamaması için belirli bir konumda kilitli olarak monte edilir. Böylece kullanıcının kilitli konumun altında ayar yapması engellenmiş olur. Termostatik vanalar prensip olarak belli bir sıcaklığa geldiğinde suyun akış yolunu kapatan akış kontrol elemanlarıdır. Bulundukları ortam istenilen sıcaklığa geldiğinde akışı kestikleri için fazladan gereksiz yere enerji harcaması olmaz. Böylece hem ortam sıcaklığı fazla yükselmemiş, hem de enerji tasarrufu yapılmış olur.

Doğru yanıt A’dır.

Yorumlar
  • 0 Yorum