Evde Yaşlı Bakım Hizmetleri Deneme Sınavı Sorusu #986051

I. günümüzde de evde bakım hizmetlerinin büyük bir kısmı yaklaşık olarak %50-70’i yaşlı bireylere sunulmaktadır.

II. 65-69 yaş grubu yaşlıların yaklaşık %5'i uzun dönem bakım aldığı belirtilmektedir.

III. Yaşlı bireylere yönelik verilen evde bakım hizmetleri genellikle; bireylere koruyucu, tedavi edici, palyatif bakım ve ev
yardımını kapsayan hizmetler şeklindedir.

IV. Yaşlı bireylere yönelik verilen evde bakım hizmetleri risk altında olarak kabul edilen akut ya da kronik hastalığa sahip, günlük yaşam aktivitelerini bağımsız olarak yerine getiremeyen, hastaneden taburcu edilen, palyatif bakıma ihtiyacı olan ya da terminal dönemde bulunan yaşlılara yönelik verilmektedir.

V. Evde bakım hizmetlerinin sunumu multidisipliner bir yapılanmayı gerektirmektedir. 

Yukarıda evde bakım hizmetleriyle ilgili verilen bilgilerden hangisi/hangileri doğrudur?


II, IV ve V

III, IV ve V

II, III ve IV

II, III ve V

I, II ve III


Yanıt Açıklaması:

Erdil ve Şenol Çelik (2007)’in belirttiği gibi günümüzde de evde bakım hizmetlerinin büyük bir kısmı yaklaşık olarak %70-80’i yaşlı bireylere sunulmakta, farklı bir çalışmada ise 65-69 yaş grubu yaşlıların yaklaşık %6’sı uzun dönem bakım aldığı belirtilmektedir. Yaşlı bireylere yönelik verilen evde bakım hizmetleri genellikle; bireylere koruyucu, tedavi edici, palyatif bakım ve ev yardımını kapsayan hizmetler şeklinde ya da sadece risk altında olarak kabul edilen akut ya da kronik hastalığa sahip, günlük yaşam aktivitelerini bağımsız olarak yerine getiremeyen, hastaneden taburcu edilen, palyatif bakıma ihtiyacı olan ya da terminal dönemde bulunan yaşlılara yönelik verilmektedir. Evde bakım hizmetlerinin sunumu multidisipliner bir yapılanmayı gerektirmektedir. Doğru cevap "B" dir.

Yorumlar
  • 0 Yorum