Finansal Ekonomi Deneme Sınavı Sorusu #1288077

Aşağıdakilerden hangisi faiz oranının bir ekonomide üstlendiği temel işlevler arasında yer almaz?


Faiz oranı, tasarrufun ulusal gelirden alacağı payı belirlemektedir.

Faiz oranı, kaynakların etkin dağılımı bağlamında sermayenin etkin dağılımı ve kullanımını sağlamaktır.

Faiz oranı, tasarruf sahiplerine gelir sağlama işlevini yerine getirir.

Faiz oranı, kaynakların etkin dağılımı bağlamında gelir dağılımında etkinliğe ulaşmayı sağlamaktır.

Faiz oranı, tasarrufçu, yatırımcı, üretici ve tüketiciler başta olmak üzere ekonominin hem talep hem de arz boyutu üzerinde önemli bir belirleyici durumundadır.


Yanıt Açıklaması:

Faizin, ekonomide üstlendiği çeşitli fonksiyonları bulunmaktadır. Faizin temel işlevleri olarak da ifade edilen ekonomik yaşamdaki fonksiyonları, kısaca şu şekilde ortaya konulabilir;

  • Faizin birinci fonksiyonu, tasarrufun ulusal gelirden alacağı payı belirlemektir. Bilindiği gibi tasarruf, ekonomik büyüme ve gelişmenin temelini oluşturan yatırımların kaynağını oluşturmaktadır. Faiz tasarruf yatırım eşitliğini sağlayan bir değişken olarak, ulusal gelirden tasarruflara ayrılacak payın belirlenmesinde önemli bir işlev görmektedir.
  • Piyasa ekonomilerinde faizin yerine getirdiği ikinci fonksiyon, kaynakların etkin dağılımı bağlamında sermayenin etkin dağılımı ve kullanımını sağlamaktır. Faiz oranlarının yönlendirmesine bağlı olarak sermaye, ekonomide en etkin kullanım alanlarına aktarılmakta ve ekonomide daha verimli bir üretim yapısı oluşturulabilmektedir.
  • Faizin fonksiyonlarından bir diğeri ise tasarruf sahiplerine gelir sağlama işlevidir. Tasarruf yapanlar yaptıkları tasarruflar karşılığında, tüketimden vazgeçmenin bedeli olarak faiz geliri elde ederler. Bu da onların servet birikimleri üzerinde olumlu etki yaratmaktadır.

Fonksiyonel anlamda ekonomideki işlevleri yukarıdaki gibi genelleştirilen faiz; tasarrufçu, yatırımcı, üretici ve tüketiciler başta olmak üzere ekonominin hem talep hem de arz boyutu üzerinde önemli bir belirleyici durumundadır.

Ancak, gelir dağılımda etkinliğin sağlanması faiz oranının bir ekonomide yerine getirdiği temel görevler arasında yer almaz. 

Yorumlar
  • 0 Yorum