Finansal Ekonomi Deneme Sınavı Sorusu #1288316
Likidite Tercihi Teorisine göre ekonomik birimlerin nominal para talebini etkileyen faktörlere ilişkin aşağıda yer alan ifadelerde hangisi doğrudur?
Faiz oranı yükseldikçe nominal para talebi azalacaktır, |
Faiz oranı yükseldikçe nominal para talebi artacaktır, |
Fiyat düzeyi yükseldikçe nominal para talebi oransal olarak azalacaktır, |
Fiyat düzeyi ile nominal para talebi arasında bir ilişki yoktur, |
Milli gelir düzeyi arttıkça nominal para talebi azalacaktır. |
Ekonomik birimlerin çeşitli nedenlerle ellerinde ya da kasalarında bulundurmak istedikleri para miktarına para talebi denir. Ekonomik birimlerin para talep etmelerinin nedenleri farklıdır. Keynesyen teoriye göre, karşımıza üç farklı para talebi çıkmaktadır. Bunlar; “işlem amaçlı”, “ihtiyat amaçlı” ve “spekülasyon amaçlı” para talebi olarak sıralanmaktadır.
Ekonomik birimlerin günlük harcamalarını finanse etmek için tutmak istedikleri para miktarına işlem amaçlı para talebi denir. İşlem amaçlı para talebini belirleyen faktörler gelir düzeyi ve fiyatlar genel seviyesidir. Gelir ile işlem amaçlı para talebi arasında doğrusal (pozitif) bir ilişki bulunmaktadır. Gelir düzeyinin artması işlem amaçlı olarak daha çok para tutulması anlamına gelirken, gelir düzeyinin azalması işlem amaçlı para talebini azaltır. İşlem amaçlı para talebi ile fiyatlar genel düzeyi arasında da doğrusal bir ilişki bulunmaktadır. Fiyat genel düzeyinin artması, günlük işlemler için daha çok nakit bulundurulması anlamına geleceğinden, işlem amaçlı para talebini artırır. Fiyat genel düzeyinin düşmesi ise işlem amaçlı para talebini azaltır.
Ekonomik birimler işlem güdüsüyle tutmakta oldukları paraya ek olarak, ileride oluşması muhtemel bir gideri karşılamak için de para talebinde bulunabilirler. İhtiyat güdüsü ile para talebi olarak bilinen bu durum, gelecekteki ihtiyaçları ve öngörülemeyen ödemeleri karşılamak amacıyla kaynaklarımızın bir kısmını nakit olarak tutmamızla ilgilidir. İhtiyat güdüsüyle talep edilen para, gelir ve faiz oranı- na bağlıdır. Özellikle faiz oranları yüksekse bireyler bir ölçüde riski göze alıp, ihtiyat amacıyla tuttuğu paranın miktarını azaltabilirler.
İhtiyat ve işlem amaçlı olarak tutulan paranın dışında ekonomik birimler spekülasyon amaçlı olarak da para talebinde bulunabilirler. Spekülasyon amaçlı para talebi, gelecekte kazanç elde edilebilecek alanlarda kullanmak amacıyla bir miktar paranın elde hazır biçimde tutulması demektir. Spekülasyon amaçlı para talebi faiz oranına duyarlı olan para talebidir. Faiz oranları düzeyi ile spekülasyon amaçlı para talebi arasında ters yönlü bir ilişki mevcuttur.
Yorumlar
- 0 Yorum