Finansal Ekonomi Deneme Sınavı Sorusu #829844

I- Çeşitlendirme ile ortadan kaldırılabilen ve ya azaltılabilen riskler sistematik risk olarak adlandırılmaktadır.

II- Genel riskler genellikle katastrofik nitelikte olup geniş kitleleri etkileyen risklerdir.

III- Kişinin ahlak, karakter, alışkanlık gibi kişinin davranışlarından kaynaklı oluşan riskler sosyal risk olarak adlandırılır.

IV- Kazanç ihtimali olmadan sadece zarar söz konusu olduğunda yalın riskten bahsedilmektedir.  

Yukarıdakilerden hangileri doğrudur?


I ve III

II ve IV

I, II ve IV

I, III ve IV

II, III ve IV


Yanıt Açıklaması:

Çeşitlendirme ile ortadan kaldırılan veya azaltılan riskler firma bazlı riskler olması nedeniyle sistematik olmayan risk olarak adlandırılmaktadır. Çeşitlendirme ile ortadan kaldırılamayan risk ise sistematik risk veya piyasa riskidir. Bu durumda bütün birimler tüm piyasanın karşı karşıya kaldığı riskten kaçınamamaktadır.

Genel riskler, geniş kitleleri etkileyen risklerdir. Genellikle katastrofik nitelikte olup, doğal afetlerde, halk hareketlerinde, terör ve savaşta olduğu gibi gerçekleştiklerinde toplumsal sorun doğururlar. Enflasyon ve işsizlik de bu tür sorunlar içinde sayılabilir.

Sosyal (moral) risk kaynakları kişinin davranışları ile ilgilidir. Kişinin ahlak, karakter, yetişme tarzı ve alışkanlıklarından, değer yargılarına, yeteneklerine, sakarlıklarına kadar düşünülebilecek birçok soyut olayla bağlantılıdır.

Kazanç ihtimali olmadan sadece zarar söz konusu olduğunda yalın (salt) riskten bahsedilmektedir. Yalın risk, belirli bir olayın gerçekleşmesi halinde zararın ortaya çıktığı, olayın gerçekleşmemesi halinde zararın ortaya çıkmadığı bir risk türüdür.

Yorumlar
  • 0 Yorum