Finansal Ekonomi Deneme Sınavı Sorusu #821671

  1. Risk kavramında, karar vericinin kararının sonuçlarının olma ihtimalinin bilindiği varsayılırken belirsizlik halinde bu durumdan bahsedilmemektedir.
  2. Belirsizlik bir eylemin sonuçlarının öngörülebilirliği hakkında şüphelerin olması olarak da tanımlanabilir.
  3. Belirsizlik risk kaynağıdır ve risk belirsizlikten doğmaktadır.
  4. Risk beklenen değerlerin olasılık dağılımlarının kantitatif olarak ölçülebildiği, başka yatırım seçeneklerinin sonuçları ile mutlak veya nispi değerler itibariyle karşılaştırılabildiği durumları ifade eder.

Yukarıdaki ifadelerden hangisi ya da hangileri doğrudur?


Yalnız I

Yalnız II

I ve II

I, II ve III

I, II, III ve IV


Yanıt Açıklaması:

Belirsizlik ve risk kavramları genellikle birbirinin yerine kullanılmaktadır. Ancak  birbirinden oldukça farklıdır. Risk kavramında, karar vericinin kararının sonuçlarının olma ihtimalinin bilindiği varsayılırken belirsizlik halinde bu durumdan bahsedilmemektedir. Dolayısıyla sonuçların olma ihtimali bilinmemektedir. Belirsizlik bir eylemin sonuçlarının öngörülebilirliği hakkında şüphelerin olması olarak da tanımlanabilir. Belirsizlik risk kaynağıdır ve risk belirsizlikten doğmaktadır. Risk ise beklenen değerlerin olasılık dağılımlarının kantitatif olarak ölçülebildiği, başka yatırım seçeneklerinin sonuçları ile mutlak veya nispi değerler itibariyle karşılaştırılabildiği durumları ifade eder.

Yorumlar
  • 0 Yorum