Finansal Ekonomi Deneme Sınavı Sorusu #829818

I- Belirsizlik, bir eylemin sonuçlarının öngörülebilirliği hakkında şüphelerin olmasıdır.

II- Risk kavramı; gerçekleşen sonuçların, planlanan ya da tahmin edilenlerden yalnızca olumsuz yönde gösterdiği sapmayı temsil etmektedir.

III- Belirsizlik durumunda yatırımın beklenen sonuçlarına ilişkin olası değerler objektif verilere dayanılarak belirlenmektedir.

IV- Belirsizlik risk kaynağıdır ve risk belirsizlikten doğmaktadır. 

Yukarıdakilerden hangileri doğrudur?


I ve II

II ve IV

I ve IV

I, II ve IV

II, III ve IV


Yanıt Açıklaması:

Belirsizlik ve risk kavramları genellikle birbirinin yerine kullanılmaktadır. Ancak birbirinden oldukça farklıdır. Risk kavramında, karar vericinin kararının sonuçlarının olma ihtimalinin bilindiği varsayılırken belirsizlik halinde bu durumdan bahsedilmemektedir. Dolayısıyla belirsizlik halinde sonuçların olma ihtimali bilinmemektedir. Diğer bir ifadeyle belirsizlik, bir eylemin sonuçlarının öngörülebilirliği hakkında şüphelerin olması olarak da tanımlanabilir.

Gerçekleşen sonuçların planlanan ya da tahmin edilenlerden, olumlu ya da olumsuz yönde sapma göstermesidir ki en genel anlamıyla risk kavramı da bu durumu temsil etmektedir. Burada dikkat edilmesi gereken husus; gerçekleşen sonuçlarla beklenen sonuçlar arasındaki sapmanın her zaman olumsuz olması gerekmediği, olumlu yönde sapmaların da gözlenebileceği ve risk kavramının her iki durumu birlikte temsil ettiğidir.

Risk beklenen değerlerin olasılık dağılımlarının kantitatif olarak ölçülebildiği, başka yatırım seçeneklerinin sonuçları ile mutlak veya nispi değerler itibariyle karşılaştırılabildiği durumları ifade ederken, belirsizlik yatırımcının beklenti ve sezgileri ile bir dereceye kadar aydınlatılabilecek durumları ifade eder. Belirsizlik durumunda yatırımın beklenen sonuçlarına ilişkin olası değerler objektif verilere dayanılarak belirlenememektedir.
Literatürde risk ve belirsizlik aynı anlamda ve birbirlerinin yerine kullanılabilmektedir. Bununla birlikte, belirsizlik riskten daha genel bir anlam ifade etmektedir. Belirsizlik risk kaynağıdır ve risk belirsizlikten doğmaktadır.

Yorumlar
  • 0 Yorum