Finansal Kurumlar Deneme Sınavı Sorusu #1079529

Mevduat Bankaları niçin bu ismi almıştır?


Genellikle öz sermayeleri az olan bu bankaların en önemli fon kaynakları halktan topladıkları mevduatlardır. Mevduat bankalarınıntopladıkları vadesiz ya da vadeli mevduatlardan kendilerine fon yaratmalarından dolayı bu bankalara mevduat bankaları denilmektedir.

Bu bankalar, ekonomik ve finansal göstergelere, sermaye piyasası araçlarına, mala, kıymetli madenlere ve dövize dayalı, vadeli işlem sözleşmelerinin, opsiyon sözleşmelerinin, birden fazla türev aracı içeren basit veya karmaşık yapıdaki finansal araçların alımı, satımı ve aracılık işlemlerini yerine getirdikleri için bu bankalara mevduat bankaları denilmektedir.

Mevduat bankaları, kredi kartları, banka kartları ve seyahat çekleri gibi ödeme vasıtalarının ihracı ve bunlarla ilgili faaliyetlerin yerine getirilmesi işlemlerinden dolayı için bu ismi alırlar.

Bu tip mevduat bankaları, sermaye piyasası araçlarının alım ve satımı ile geri alım veya tekrar satım taahhüdü işlemlerini gerçekleştirdikleri için bu isim alırlar.

Bu tip mevduat bankaları,  yalnızca yatırım danışmanlığı işlemlerini  yerine getirirler ve bu isimle bilinirler.


Yanıt Açıklaması:

Bu bankaların faaliyetlerinin çok çeşitlenmesi nedeniyle, bir bankanın kesin olarak mevduat bankası olarak nitelendirilmesi zorlaşmıştır. Genellikle öz sermayeleri az olan bu bankaların en önemli fon kaynakları halktan topladıkları mevduatlardır. Mevduat bankalarınıntopladıkları vadesiz ya da vadeli mevduatların, ülke para stoku içinde önemli bir yeri bulunmaktadır. Kaydı para yaratma özelliğine de sahip olan bu bankalar, topladıkları fonları sanayi ve ticari alanda faaliyet gösteren işletmeler başta olmak üzere, talep edenlerin genellikle kısa vadeli fon ihtiyaçlarını gidermek için kullandırmaktadırlar.

Yorumlar
  • 0 Yorum