Finansal Kurumlar Deneme Sınavı Sorusu #1079918

Krediler, özellikleri itibariyle çeşitli şekillerde sınıflandırılabilir. Bu anlamda karşımıza 6 tür kredi çıkmaktadır. Bunlardan, veriliş amacına göreverilen krediler nedir?


Veriliş amacına göre verilen krediler olarak, nakdi krediler; faiz ya da faiz ve komisyon karşılığında ödünç para verilmesi biçiminde kullandırılan kredilerdir. Bu tür krediler, iskonto, iştira, avans ve borçlu cari hesaplar olarak kullanılırlar.

Bu tip krediler, nakdi kredilerdir ve faiz ya da faiz ve komisyon karşılığında ödünç para verilmesi biçiminde kullandırılan kredilerdir.

Bu tip krediler, güvencesiz krediler sınıfına girer ve tek imza karşılığında açılan kredilerdir. Ticari, sanayi, ihracat-ithalat, tarım, konut ve tüketici kredileri olarak da  birçok gruba ayrılır.

Şube yetkili krediler ve otorize krediler olarak ikiye ayrılır. Şube yetkili krediler; başka bir makamın iznine gerek olmadan şubece açılabilen kredilerdir.

Veriliş amacına göre krediler, yatırım, donatım (teçhizat) ve işletme kredileri olarak verilen kredilerdir.


Yanıt Açıklaması:

Veriliş amacına göre krediler; Yatırım, donatım (teçhizat) ve işletme kredileri olarak üçe ayrılır. Yatırım kredileri; işletmelere, bina ve tesislerinin yapımı için açılan kredilerdir. Bu tür krediler sabit değerlerin finansmanı amacıyla açıldığından, orta ya da uzun vadelidirler. Donatım (teçhizat) kredileri; işletmelere ait bina ve tesislerin genişletilmesi, yenilenmesi, modernleştirilmesi, makine ve teçhizat sağlanması için açılan kredilerdir. İşletme kredileri; işletmelerin üretim faaliyetlerini finanse etmek, döner sermaye gereksinimlerini karşılamak üzere açılan kredilerdir. Kısa ya da orta vadeli olabilen bu tür krediler, daha çok döner değerlerin yani kısa vadeli işletme gereksinimlerinin finansmanında kullanılır.

Yorumlar
  • 0 Yorum