Finansal Kurumlar Deneme Sınavı Sorusu #1079909

Yedek akçeler ve yedek akçe kaynakları ne anlama gelmektedir?


Bankaların sahip olduğu öz kaynakların büyüklüğü, genellikle finansal gücün önemli bir göstergesi olarak kabul edilmektedir.

Bankalar elindeki fonların hangi kaynaklardan ve nasıl sağlanacağı, toplanan fonların nasıl değerlendirileceği incelenmesi gösteren eldeki para miktarıdır.

Yedek akçe, bankaların bünyesini güçlendirmek, firmanın sürekliliğini ve gelişmesini ve pay sahipleriyle alacaklıların haklarının korunmasını sağlamak ve faaliyet sonunda öz kaynaklarda doğabilecek azalışları karşılamak amacıyla dağıtılmayarak net kârdan ayrılan, firmada tutulan kısımlardır.

Bankalar, tasarruf sahiplerinin yatırdıkları vadesiz mevduatın bir kısmını karşılık olarak tutar, bu yedek akçedir.

Bankaların, toplanan mevduatların kredi olarak kullanımı aşamasıdır. Bankaların, fon fazlası olan yörelerden, fon açığı olan yörelere kaynak aktarmakta kullandığı kaynaklardır.


Yanıt Açıklaması:

Dağıtılmayıp firma bünyesinde alıkonulan kârlar, yasal ya da gönüllü¨ olarak ayrılan yedek akçeler ve yedek akçe niteliğindeki karşılıklar öz kaynakların hesaplanmasında gözönüne alınır. Bunlardan başlangıçta ortaklar tarafından konulan paraya öz sermaye, kârların dağıtılmayarak oluşturulan fonlara yedek sermaye ya da oto finansman denilmektedir.

Yorumlar
  • 0 Yorum