Finansal Tablolar Analizi Deneme Sınavı Sorusu #983478

Nakit akış tablosunun düzenlenmesi gelir tablosunun son kalemi olan “net kârla” başlanarak yapılırsa bu tür nakit akış tablosuna hangi yöntem ile hazırlanmış nakit akış tablosu denir?


Dolaylı Yöntem

Doğrudan Yöntem

Direkt Yöntem

Kestirme Yöntem

Dönüt Yöntem


Yanıt Açıklaması:

Nakit giriş ve çıkış kalemlerini, gelir tablosunun ilk rakamını oluşturan satış rakamından hareket ederek tespit edebiliriz. Nakit akış tablosunun bu şekilde hazırlanmasına “Doğrudan (direkt) Yöntem” denilir. Doğrudan yöntemle hazırlanan nakit akış tablosunun ilk bölümünü oluşturan işletme faaliyetlerinin en önemli kalemi “satışlardan elde edilen nakit” tutarıdır. Doğrudan yöntemle hazırlanmış nakit akış tablosunun özelliği, nakit hesabının gelir tablosunun üst ana kalemi olan satış geliriyle başlamasından kaynaklanmaktadır. Eğer nakit akış tablosunun düzenlenmesi gelir tablosunun son kalemi olan “net kârla”
başlanarak yapılırsa bu tür nakit akış tablosuna “Dolaylı (endirekt) Yöntem” ile hazırlanmış nakit akış tablosu denilir. Bu iki yöntemle hazırlanan tabloların tek farkı Dönem Faaliyetleri Nedeniyle Nakit Akışının hesaplanmasından gelmektedir.

Yorumlar
  • 0 Yorum