Finansal Tablolar Analizi Deneme Sınavı Sorusu #1167433

Dikey analiz tekniğine göre kısa vadeli borç ödeme gücünün nasıl analiz edildiğini açıklarken aşağıda verilen bilgilerden hangisine varılmaz?


Dönen varlıkların ve kısa vadeli yabancı kaynakların genel toplam içindeki payını belirlemeyi sağlar.
Dönen varlıkların büyüklüğü ve bileşimi kısa vadeli borç ödeme gücünün analizinde önemlidir.
Yabancı kaynaklar içinde kısa vadeli yabancı kaynakların uzun vadeli yabancı kaynaklara göre daha fazla olması olumlu karşılanır.
Dönen varlıkların dikey yüzdesinin kısa vadeli yabancı kaynakların dikey yüzdesinden daha büyük olması istenilen bir durumdur.
Kısa vadeli yabancı kaynakların dikey yüzdesinin dönen varlıkların dikey yüzdesinden yüksek olması net çalışma sermayesi noksanlığının olduğunu göstermektedir.

Yanıt Açıklaması: Kaynaklar içinde en fazla paya özkaynakların sahip olması istenmektedir. Ayrıca yabancı kaynaklar içinde uzun vadeli yabancı kaynakların kısa vadeli yabancı kaynaklara göre daha fazla olması beklenir. Böylece işletmenin borç ödeme gücünün iyi olduğu ve faiz yükü getiren finanasal borçların işletmenin kârlılığını azaltacak boyutta olmadığı yorumu yapılır. Ancak ülkemizde para ve sermaye piyasası yeterince gelişmediğinden ve uzun vadeli kredi açılmadığından kısa vadeli borçlanmaya gidildiği görülmektedir.
Yorumlar
  • 0 Yorum