Finansal Tablolar Analizi Deneme Sınavı Sorusu #17383

Kâr kavramları için aşağıdaki seçeneklerde verilen ifadelerden hangisi yanlıştır?


Ana faaliyet, bir işletmenin amacını gerçekleştirmek için yürüttüğü faaliyetlerdir. Ticaret işletmelerinde mal ve hizmet alım satımı, imalat işletmelerinde mal ve hizmet üretimi ve satışı ana faaliyettir.
Ana faaliyetlerin hasılatı oluşturan kalemi satışlar; ana faaliyetle ilgili giderini oluşturan kısmına satışların maliyeti denmektedir. Aradaki fark “Brüt Satış Kârı” olarak ifade edilir.
Olağan kâra, olağan dışı faaliyet gelirlerin eklenmesi ve olağan dışı faaliyet giderlerinin çıkarılması suretiyle bulunan kâra “Dönem Kârı” denir.
İşletmenin yabancı kaynak elde etmek ve kullanmak için katlandığı finansman giderlerinin çıkarılmasıyla ulaşılan kâra “Olağan Kâr” denir.
Kurumlar vergisi mükellefi olan anonim şirket, limited şirket gibi hukuki yapıya sahip şirketlerde ödenmesi beklenen verginin dönem kârından çıkarılmasıyla bulunan kâr “Net Satış Kârı”nı oluşturmaktadır.

Yanıt Açıklaması: Kurumlar vergisi mükellefi olan anonim şirket, limited şirket gibi hukuki yapıya sahip şirketlerde ödenmesi beklenen verginin dönem kârından çıkarılmasıyla bulunan kâr “Dönem Net Kârı”nı oluşturmaktadır. Diğer seçeneklerde verilen ifadeler doğrudur.
Yorumlar
  • 0 Yorum