Finansal Yönetim 1 Deneme Sınavı Sorusu #811083

I- En fazla bir yıl süreli fon arz ve talep edenlerin karşılaştığı piyasalar sermaye piyasalarıdır.

II- Finansal varlıkları ihraç eden kurumlara fon girişi birincil piyasalarda gerçekleşmektedir.

III-Organize piyasalar, belirli fiziki bir mekanın olduğu, işlemlerin belirli kurallar, ilkeler çerçevesinde yapıldığı piyasalardır.

IV- Gelecekte bir tarihte ödemenin ve teslimin yapıldığı piyasalara spot piyasalar denir.

Yukarıdaki bilgilerden hangileri doğrudur?


I ve III

II ve IV

II ve III

I, III ve IV

II, III ve IV


Yanıt Açıklaması:

Finansal piyasaları farklı açılardan sınıflandırmak mümkündür:

  • Para Piyasası-Sermaye Piyasası: En fazla bir yıl süreli fon arz ve talebin karşılaştığı piyasalara para piyasası, orta ve uzun vadeli fon arz ve talebinin karşılaştığı piyasalara da sermaye piyasaları denir.
  • Birincil Piyasalar - İkincil piyasalar: Finansal varlıkların ilk kez işlem gördüğü, diğer bir ifade ile finansal varlıkların yaratıldığı piyasalara birincil piyasa denir. Birincil piyasalardaki işlemlerden bu finansal varlıkları ihraç eden kurumlara fon girişi olur. İkincil piyasalar ise daha önce alınıp satılan finansal varlıkların tekrar işlem gördüğü piyasalardır.
  • Organize Piyasalar-Organize Olmayan Piyasalar: Belirli fiziki bir mekanın olduğu, işlemlerin belirli kurallar, ilkeler çerçevesinde yapıldığı, araçlarının ve kurumlarının olduğu piyasalara organize piyasalar, bu özelliklere sahip olmayan piyasalara organize olmamış ya da tezgah üstü piyasalar denir.
  • Spot Piyasalar-Vadeli Piyasalar: Ödemenin ve teslimin hemen ya da 2 iş gününde yapıldığı piyasalara spot piyasa denir. Gelecekteki bir tarihte ödemenin ve teslimin yapıldığı, fiyatın ise bugünden belirlendiği piyasalara ise vadeli piyasalar denir.
Yorumlar
  • 0 Yorum